Način pripreme
Pasulj se prethodne noći potopi u vodu.
Ujutro se sušene paprike potope u vodu.
Sutradan se voda od pasulja ocedi i dolije se hladna voda.
Luk se očisti i sitno isecka. Šargarepa se oljušti i opere. Reže se na kocke. Povrće se dodaje u lonac sa pasuljem. Stavite ih na jaku vatru dok pasulj ne naraste.
U šerpu sipajte hladnu vodu tako da pasulj padne na dno. Dovedite do ključanja i smanjite vatru na laganu. Kada je pasulj skoro gotov, dodajte ulje, alevu papriku i nanu. Začinite solju.
Kad se pasulj skuva, paprike se ocede i pune pasuljem. Ređaju se u pleh. Sipa se još od pasulja, kao i od njegove čorbe. Stavi se u rernu i peče.
Posni pasulj zapečen u rerni sa suvom paprikom jedno je od omiljenih jela na slavskoj trpezi na Badnje veče.