Način pripreme
Prvo aktiviramo kvasac. Sipajte ga u posudu zajedno sa 1 kašikom šećera, 2 kašike brašna i 50 ml mlake vode.
Dobro promešati i ostaviti da se aktivira 10-15 minuta.
U međuvremenu, u veću posudu sipajte malo zagrejano sveže mleko, preostalu vodu, ulje, 1 jaje i 1 belance, 1 kašiku šećera i 1 kašiku soli i dobro promešajte.
Nakon što kvasac aktivira, dodajte ga u smesu. Brašno prosejemo i lagano dodajemo uz mešanje kašikom. Kada je spremno za mešenje, izvadimo ga i mesimo dok se ne dobije veoma meko i glatko testo.
Ostavimo pokriveno krpom ili folijom da se diže na toplom oko 40-50 minuta. Još jedna i brža opcija uključimo rernu na 50 stepeni, kada se zagreje isključimo i stavimo testo za pogašu pokriveno da naraste.
Za 15-ak minuta slavska pogača je spremna za oblikovanje. Kada formiramo veknu, po želji ostavite da naraste drugi put.
Premažite umućenim žumancetom sa malo svežeg mleka i pecite lepo oblikovanu pogaču oko 35-45 minuta na 180 stepeni.