Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Božićne sarme sa sosom u multikukeru

Božićne sarme sa sosom u multikukeru

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
189871k
Božićne sarme sa sosom u multikukeru4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
6
"Aromatične božićne sarmice, od kojih lako možemo da pojedemo nekoliko porcija, tako su ukusne"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 komad
  • mleveno meso - 600 g, mešavina
  • praziluk - 2 grančice
  • pirinač - 1/2 šolje
  • paradajz sos - 1/2 šolje
  • maslinovo ulje
  • maslac - 50 g
  • nana
  • aleva paprika
  • beli biber
  • so
  • beli luk u prahu
  • za sos
  • kiselo mleko - 100 g
  • jaje - 1 komad
  • maslac - 2 kašike
  • brašno - 1 kašičica
  • sos od sarmi nakon kuvanja
* merne jedinice

Način pripreme

Mleveno meso pomešamo sa začinima u odgovarajućoj posudi i ostavimo da odstoji sat-dva na hladnom mestu.

Listove kupusa pripremamo tako što im nožem odstranjujemo tvrdi deo u podnožju.

Praziluk operite i sitno iseckajte i prodinstajte u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju na umerenoj vatri. Posle toga dodajte mleveno meso, oprani pirinač, paradajz sos i pola šolje vode. Mešajte smesu za sarme dok pirinač ne upije vodu, dodajte maslac.

Počinjemo da uvijamo sarme, koje poređamo u posudu multikukera čije smo dno prekrili sa nekoliko listova kupusa. Prelijte sarme od kupusa preostalim sokom od kupusa i vodom koja da bude do prvog reda sarmi. Na njih stavite tanjir, a na njega aluminijumsku posudu sa vodom da se sarme ne bi pomerale tokom kuvanja.

Uključite program stew na dva sata.

Pripremite sos tako što ćete umutiti jaje sa kiselim mlekom i brašnom. Na laganoj vatri u tiganju mešajte dok se malo ne zgusne i dodajte maslac i sos koji je ostao od sarmi posle kuvanja. Ako je potrebno, posolite.

Ređajte sarme u vatrostalnu posudu sa poklopcem i prelijte sosom.

Gotove božićne sarme serviramo tople! Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: