Način pripreme
Mleveno meso pomešamo sa začinima u odgovarajućoj posudi i ostavimo da odstoji sat-dva na hladnom mestu.
Listove kupusa pripremamo tako što im nožem odstranjujemo tvrdi deo u podnožju.
Praziluk operite i sitno iseckajte i prodinstajte u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju na umerenoj vatri. Posle toga dodajte mleveno meso, oprani pirinač, paradajz sos i pola šolje vode. Mešajte smesu za sarme dok pirinač ne upije vodu, dodajte maslac.
Počinjemo da uvijamo sarme, koje poređamo u posudu multikukera čije smo dno prekrili sa nekoliko listova kupusa. Prelijte sarme od kupusa preostalim sokom od kupusa i vodom koja da bude do prvog reda sarmi. Na njih stavite tanjir, a na njega aluminijumsku posudu sa vodom da se sarme ne bi pomerale tokom kuvanja.
Uključite program stew na dva sata.
Pripremite sos tako što ćete umutiti jaje sa kiselim mlekom i brašnom. Na laganoj vatri u tiganju mešajte dok se malo ne zgusne i dodajte maslac i sos koji je ostao od sarmi posle kuvanja. Ako je potrebno, posolite.
Ređajte sarme u vatrostalnu posudu sa poklopcem i prelijte sosom.
Gotove božićne sarme serviramo tople! Prijatno!