Način pripreme
Od glavice kupusa se odvajaju listovi tako da ostanu celi.
U zavisnoti od veličine glavice kupusa listovi mogu da ostanu celi ili ako je ona mnogo velika, da se seku na 2 tako što se skida tvrdi deo po sredini lista.
Svinjsko meso se seče na kockice željene veličine. Praziluk se očisti i opere. Seče se na kolutiće.
U veliki tiganj se stavlja više ulja da se zagreje. Dodaje se prazuluk kako bi se propržio i dinstao. Dodajte se pirinač da se proprži. Začinjava se crnim biberom i kuminom.
Može da se posluži po više, zato što je pripremljena količina velika. Dodaje se aleva paprika. So se dodaje u skladu sa slanoćom armejske čorbe. Izmeša se.
Ringla se isključuje. Dodaje se svinjsko mleveno meso i smesa se ponovo meša. Uvijaju se sarme. U široki deo lista se stavlja sirovi nadev. Uvija se odjednom od donje strane ka sredini.
Sa strane takođe da nadev ne bi ispadao i dodatno se uvija u rolat. Gotove sarme se ređaju u duboku tepsiju sa poklopcem. Isto se ponavlja dok se sastojci ne potroše.
Dobijaju se 2 reda sarmi. Obilno se zaliva armejska čorba. Treba odozgo da ih zalije. Stavlja se poklopac tepsije i peče se 3 sata.
Može da se peče na nižoj temperaturi i duže.
Pre nego što se izvade iz rerne, poklopac se skida kako bi se zapekle.
Mmm... velike božićne sarme sa sirovim mlevenim mesom se tope u ustima.