Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Kiflica pogača sa susamom

Kiflica pogača sa susamom

VecaVeca
Šef kuhinje
7144002k3389
Kiflica pogača sa susamom
Fotografije: Veca
1 / 3
29/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
75 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Mekana, lisnata i veoma ukusna pogača."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 700 g
  • mleko - 100 ml
  • jaja - 2 komada
  • suvi kvasac - 10 g
  • ulje - 100 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 250 g
  • so - 2 kašičice
  • Za premazivanje
  • margarin - 200 g
  • I još
  • margarin - po potrebi
  • jaja - 1 komad
  • susam - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Mleko zagrejati, dodati kvasac, šećer, izmešati i ostaviti da odstoji desetak minuta.

U odgovarajuću posudu usiti 300 g brašna, posoliti i izmešati.

Zatim dodati ulje, nadošli kvasac, jaja, jogurt i izmešati.

Postepeno dodavati 400 g brašna i zamesiti mekše testo.

Radnu površinu posuti brasnom, izručiti testo i podeliti na osam delova formirajući jufkice.

Jufkice razviti oklagijom na veličinu tanjira te ih premazivati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu.

Tako se slažu i premazuju sedam jufkica, pa kada se prekrije osmom jufkicom ona se ne premazuje već se testo razvije oklagijom u veliki krug.

Iseći na osam trouglova te uviti u kiflice.

Sedam kiflica iseći napola, a osmu kiflicu urolati u krug.

Kalup u kome će se peći pogača obložiti pek-papirom te premazati margarinom.

Urolanu kiflicu staviti po sredini kalupa, a okolo nje ređati isečene kiflice, ali tako da širi deo bude uz ivicu kalupa.

Ostaviti pogaču da odstoji 45 minuta prekrivena providnom priangajućom folijom.

Jaje razmutiti viljuškom, premazati kiflica pogaču, te posuti susamom.

Na svaki deo staviti po malo margarina.

Peći 20 minuta na 200 stepeni, a zatim peći još 25 minuta na 180 stepeni.

Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.

Kiflica pogaču sa susamom izručiti iz kalupa i poslužiti.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: