Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa brašnom od spelte i jednozrne pšenice

Fokača sa brašnom od spelte i jednozrne pšenice

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Fokača sa brašnom od spelte i jednozrne pšenice
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Jedinstveno ukusna, mekana i puna vazdušnih mehurića, fokača sa brašnom od spelte i jednozrne pšenice"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 350 g
  • brašno od jednozrne pšenice - 150 g od celog zrna
  • kvasac - 10 g sveži
  • med - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • voda - 420 g topla
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • ZA UKRAŠAVANJE
  • masline
  • sušeni paradajz
  • ruzmarin
  • pesto
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte obe vrste brašna u veliku posudu i dodajte so. Promešajte.

Zagrejte vodu i u njoj rastvorite kvasac i med.

Dodajte ih u brašno zajedno sa kašikom maslinovog ulja i dobro promešajte.

Dobija se gusto i lepljivo testo.

Pokrijte posudu folijom i ostavite da odstoji 15-20 minuta.

Zatim, vlažnim rukama, napravite nekoliko rastezanja i preklapanja testa.

Ponovo pokrijte posudu i sačekajte još 20 minuta.

Ponovite istezanje testa i premažite testo za fokaču sa malo maslinovog ulja. Ovog puta ostaviti da nadođe 1, 5 sat.

Pleh obložiti papirom za pečenje i premazati maslinovim uljem.

Prebacite testo u tepsiju i preklopite ga sa svih ivica da napravite nešto poput koverte.

Okrenite testo preklopljenom stranom na dole i lagano ga razvucite da pokrije veći deo pleha, a zatim pokrijte folijom i ostavite da se diže još 1 sat.

Kada ovo vreme prođe, pospite fokaču sa malo maslinovog ulja i ukrasite po svom ukusu.

Fokaču sa brašnom od spelte i jednozrne pšenice pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni 20-25 minuta dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: