Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Makarone u rerni»Orzo testenina sa svinjetinom u rerni

Orzo testenina sa svinjetinom u rerni

ZoriZori
Guru
7622625k294
Orzo testenina sa svinjetinom u rerni
Fotografije: Zori
1 / 11
04/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
8
"Probajte ovu neverovatnu orzo testeninu sa mekom svinjetinom pečenom u rerni – spoj primamljivih aroma i jedinstvenog ukusa koji će vas očarati."

Potrebni sastojci

  • svinjetina - 1 kg prsa ili drugo
  • lovorov list - 1 komad
  • crni biber - 10 zrna
  • ulje - 5 kašika
  • kravlji maslac - 50 g
  • luk - 2 glavice
  • praziluk - 1 stabljika
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 2 stabljike
  • orzo - 1, 5 šolja (400 g)
  • paradajz - oljušten, isečen na kockice - 400 g
  • šećer - 1 kašičica, smeđi
  • bosiljak - 1/2 kašičice, suvi
  • peršun - 1/2 veze
  • so
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjetina je isečena na velike komade.

Meso se stavi u hladnu vodu zajedno sa krupno iseckanim crnim lukom i šargarepom, peršunovim stabljikama, lovorovim listom, malo soli i biberom u zrnu.

Kuvajte do pola (oko 20-25 minuta nakon ključanja, povremeno skinite penu). Meso se izvadi i iseče na manje komade, a bujon se procedi.

U tiganju, na zagrejanom ulju i maslacu, kratko propržite sitno iseckan crni luk, praziluk, beli luk, šargarepu i stabljike celera. Posle nekoliko minuta dodajte orzo testeninu, pržite 3-4 minuta mešajući. Dodati oljušteni i sitno seckani paradajz, kašiku smeđeg šećera.

Promeša se i posle još nekoliko minuta dodaju 2 šolje proceđenog bujona u kome se kuvalo meso. Pospite sitno seckanim peršunom, začinite bosiljkom, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte iseckanu svinjetinu na komade, promešajte i ostavite na šporetu još 5-6 minuta.

Zatim se sve prebaci u pleh, pa se poravna kašikom. Ako je potrebno, može se dodati još pola šolje bujona.

Orzo testenina sa svinjetinom peče se u zagrejanoj rerni na 160-180 stepeni do kraja (oko 10-15 minuta). Po vašem ukusu, na kraju kuvanja možete dodati rendani kačkavalj ili sir po želji.

Nakon vađenja, pleh pokrijte aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje oko 10 minuta da se testenina dodatno skuva u pari.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: