Način pripreme
Vrhovi koprive se potapaju u hladnu vodu 15 minuta i čiste od nečistoća. Za to vreme očistite i isecite mladi luk.
Nakon toga, dve trake slanine se iseku na sitne komade veličine već seckanog luka.
Sipajte ulje u šerpu i stavite na šporet da se zagreje. Pre nego što provri, dodaju mu se mladi luk i vrhovi koprive. Kada omekšaju, preliti vodom (oko 1 l) i dodati iseckanu slaninu.
Čim sve počne da ključa, dodajte 3 kašike fide i so po ukusu. Dok se sve skuva, u posudi odvojite žumance od belanca.
Za pravljenje seoske čorbe od koprive koristi se samo žumance, a belance može da sačeka u frižideru za poslasticu kojoj je potrebno.
Umutiti žumance viljuškom, dodajući prstohvat limunske kiseline i 1 kašiku sirćeta. Čim su svi proizvodi skuvani, šporet se isključuje i lonac se pomera u stranu.
Kutlačom zahvatite malo čorbe od koprive i prelijte umućeno žumance, promešajte i sipajte nazad u šerpu.
Zaprška za čorbu se ne kuva, već se pravi dok čorba još vrela. Seoska čorbica se služi posuta izmrvljenim belim slanim sirom po želji.