Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Koprive»Seoska čorba od koprive

Seoska čorba od koprive

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
1153834138
Seoska čorba od koprive
Fotografije: Bilyana Vladova
1 / 2
04/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Seoska čorba od koprive za dušu - sa mladim belim lukom, sirom i hlebom ​"

Potrebni sastojci

  • vrhovi koprive - 150 g
  • mladi luk - 5 stabljika
  • slanina - 2 trake
  • fida - 3 kašike
  • so
  • ulje - 2 kašike
  • jaje 1 komad
  • limunska kiselina - 1 prstohvat
  • sirće - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Vrhovi koprive se potapaju u hladnu vodu 15 minuta i čiste od nečistoća. Za to vreme očistite i isecite mladi luk.

Nakon toga, dve trake slanine se iseku na sitne komade veličine već seckanog luka.

Sipajte ulje u šerpu i stavite na šporet da se zagreje. Pre nego što provri, dodaju mu se mladi luk i vrhovi koprive. Kada omekšaju, preliti vodom (oko 1 l) i dodati iseckanu slaninu.

Čim sve počne da ključa, dodajte 3 kašike fide i so po ukusu. Dok se sve skuva, u posudi odvojite žumance od belanca.

Za pravljenje seoske čorbe od koprive koristi se samo žumance, a belance može da sačeka u frižideru za poslasticu kojoj je potrebno.

Umutiti žumance viljuškom, dodajući prstohvat limunske kiseline i 1 kašiku sirćeta. Čim su svi proizvodi skuvani, šporet se isključuje i lonac se pomera u stranu.

Kutlačom zahvatite malo čorbe od koprive i prelijte umućeno žumance, promešajte i sipajte nazad u šerpu.

Zaprška za čorbu se ne kuva, već se pravi dok čorba još vrela. Seoska čorbica se služi posuta izmrvljenim belim slanim sirom po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: