Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Pečena Ćurka»Pečena ćurka sa kiselim kupusom i bogatim nadevom

Pečena ćurka sa kiselim kupusom i bogatim nadevom

AdminAdmin
Glavni urednik
1225346
Pečena ćurka sa kiselim kupusom i bogatim nadevom
Fotografije: Admin
1 / 4
12/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
300 min.
Ukupno
360 min.
Porcije
10
"Savršena pečena ćurka za radni dan i praznik - predlog za praznično jelo koje će se dugo pamtiti."

Potrebni sastojci

  • ćurka - cela, oko 4 - 5 kg
  • kiseli kupus - 1 glavica, veća
  • listovi kiselog kupusa - 5 - 6 velikih listova
  • lovorov list - 3 - 4 komada
  • crni biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • praziluk - 7 cm, od jednog struka, beli deo
  • maslac - 100 g, za premazivanje ćurke
  • slanina - 100 g, po želji
  • origano - 1 prstohvat
  • bosiljak - 1 prstohvat
  • mirođija
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • so - po ukusu
  • Za nadev
  • šargarepe - 1 komad
  • luk - 1/2 glavice
  • praziluk - 5 cm, od jednog struka, beli deo
  • pirinač - 1 šolja
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • voda - 1 1/2 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Naseckamo kupus, dodajemo naseckani praziluk i posipamo mirođijom. Smesu sipamo u veliku duboku tepsiju.

Dobro operemo ćurku.

Istopimo maslac sa 3 supene kašike maslinovog ulja i dodajemo bosiljak, origano, mirođiju, crni biber i alevu papriku.

Iznutra i spolja ćurku premazujemo solju.

Pripremamo nadev. Propržimo šargarepu, luk i prazuluk, nakon čega dodajemo 1 šolju prethodno opranog pirinča. Dodajemo 1 1/2 šolju vode. Dodajemo so i crni biber po ukusu. Ostavljamo da vri dok pirinač ne upije vodu. Periodično mešamo da ne zagori. Pirinač treba da bude polukuvan. Ako ćurka ima iznutrice, sitno ih naseckamo, pa ih dodajemo u pirinač.

Ćurku punimo pripremljenim pirinčem i dinstamo sa obe strane, zato što se ponekad odozgo nalazi otvor.

Pravimo udubljenje u tepsiji sa kupusom i stavljamo ćurku u sredinu. Ćurku premazujemo sa pripremljenim biljnim uljem.

Celu ćurku pokrivamo listovima kiselog kupusa. Treba cela da se pokrije. Sokovi iz kiselog kupusa čine meso još sočnijim i čuvaju je da ne izgori.

Celu tepsiju pokrivamo aluminijumskom folijom i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Nakon što uzavri, nakon otprilike 40-50 minuta, smanjujemo rernu na 180 stepeni i pečemo. Nakon otprilike dva sata, skidamo foliju i nastavljamo da pečemo. Ćurka se peče toliko sati koliko je teška. Tj. ako je vaša ćurka teška 4 kilograma, pečete 4 sata.

Pola sata pre nego što ispečemo ćurku, skidamo listove kupusa kako bi ćurka mogla da uhvati boju.

P.S. Po želji možete da naseckate 100 grama slanine na tanke kriške i da ih stavite na ćurku ispod listova kupusa. Tako postaje još ukusnija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: