Način pripreme
Naseckamo kupus, dodajemo naseckani praziluk i posipamo mirođijom. Smesu sipamo u veliku duboku tepsiju.
Dobro operemo ćurku.
Istopimo maslac sa 3 supene kašike maslinovog ulja i dodajemo bosiljak, origano, mirođiju, crni biber i alevu papriku.
Iznutra i spolja ćurku premazujemo solju.
Pripremamo nadev. Propržimo šargarepu, luk i prazuluk, nakon čega dodajemo 1 šolju prethodno opranog pirinča. Dodajemo 1 1/2 šolju vode. Dodajemo so i crni biber po ukusu. Ostavljamo da vri dok pirinač ne upije vodu. Periodično mešamo da ne zagori. Pirinač treba da bude polukuvan. Ako ćurka ima iznutrice, sitno ih naseckamo, pa ih dodajemo u pirinač.
Ćurku punimo pripremljenim pirinčem i dinstamo sa obe strane, zato što se ponekad odozgo nalazi otvor.
Pravimo udubljenje u tepsiji sa kupusom i stavljamo ćurku u sredinu. Ćurku premazujemo sa pripremljenim biljnim uljem.
Celu ćurku pokrivamo listovima kiselog kupusa. Treba cela da se pokrije. Sokovi iz kiselog kupusa čine meso još sočnijim i čuvaju je da ne izgori.
Celu tepsiju pokrivamo aluminijumskom folijom i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Nakon što uzavri, nakon otprilike 40-50 minuta, smanjujemo rernu na 180 stepeni i pečemo. Nakon otprilike dva sata, skidamo foliju i nastavljamo da pečemo. Ćurka se peče toliko sati koliko je teška. Tj. ako je vaša ćurka teška 4 kilograma, pečete 4 sata.
Pola sata pre nego što ispečemo ćurku, skidamo listove kupusa kako bi ćurka mogla da uhvati boju.
P.S. Po želji možete da naseckate 100 grama slanine na tanke kriške i da ih stavite na ćurku ispod listova kupusa. Tako postaje još ukusnija.