Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Dinstana riba»Losos na pari sa carskim pirinčem i pečenom šargarepom

Losos na pari sa carskim pirinčem i pečenom šargarepom

Milka ShishkovaMilka Shishkova
Početnik
759
Losos na pari sa carskim pirinčem i pečenom šargarepom
Fotografije: Milka Shishkova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Losos na pari sa carskim pirinčem i pečenom šargarepom, preliven delikatnim tahini sosom - jelo za sreću"

Potrebni sastojci

  • losos - 2 kotleta
  • carski pirinač - 50 g
  • šargarepa - 500 g
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • beli luk u prahu
  • majčina dušica
  • Marinada za ribu
  • soja sos - 2 kašike
  • pirinčano sirće - 1 kašika
  • so
  • đumbir
  • beli luk u prahu
  • biber - 1/3 kašičice
  • Za tahini sos
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • susam tahini - 3 kašičice
  • maslinovo ulje - 2 kašičice
  • so
  • korijander
  • kumin - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu marinade za ribu svi navedeni proizvodi se pomešaju i dobro izmešaju u posudi. Komadi ribe se sa jedne, pa sa druge strane potope u marinadu, pa ih ostavite u odgovarajućoj posudi, prelijte preostalom marinadom i prekrijte folijom, ostavite da odstoji u frižideru najmanje 8 sati.

Pirinač se dobro opere i natopi vodom. Takođe se ostavi da se namače oko 8 sati.

Natopljeni carski pirinač dobro ocedite, prebacite u šerpu sa 3 dela vode i soli po ukusu. Kuvajte na sporom šporetu dok se sva tečnost ne upije, oko 40 minuta.

Operite i oljuštite šargarepu, isecite na kolutove ili štapiće, prebacite u duboku posudu, začinite sa 1 kašikom maslinovog ulja, soli po ukusu i 1/2 kašike bibera i aleve paprike, beli luk u prahu i timijan.

Dobro izmešati i staviti u pleh obložen papirom za pečenje, peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

Losos se kuva na pari. Koristim korpu za paru koju stavljam u lonac sa ključalom vodom. Stavim komade ribe u korpu, zatvorim poklopac i posle 15-ak minuta su kuvani.

Tahini sos se priprema tako što se pomešaju navedeni proizvodi i dobro umute viljuškom dok se ne dobije homogena smesa.

Kombinovao sam pirinač sa klicama.

Prijatno uz moj losos na pari sa carskim pirinčem i pečenom šargarepom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: