Način pripreme
Za pripremu marinade za ribu svi navedeni proizvodi se pomešaju i dobro izmešaju u posudi. Komadi ribe se sa jedne, pa sa druge strane potope u marinadu, pa ih ostavite u odgovarajućoj posudi, prelijte preostalom marinadom i prekrijte folijom, ostavite da odstoji u frižideru najmanje 8 sati.
Pirinač se dobro opere i natopi vodom. Takođe se ostavi da se namače oko 8 sati.
Natopljeni carski pirinač dobro ocedite, prebacite u šerpu sa 3 dela vode i soli po ukusu. Kuvajte na sporom šporetu dok se sva tečnost ne upije, oko 40 minuta.
Operite i oljuštite šargarepu, isecite na kolutove ili štapiće, prebacite u duboku posudu, začinite sa 1 kašikom maslinovog ulja, soli po ukusu i 1/2 kašike bibera i aleve paprike, beli luk u prahu i timijan.
Dobro izmešati i staviti u pleh obložen papirom za pečenje, peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
Losos se kuva na pari. Koristim korpu za paru koju stavljam u lonac sa ključalom vodom. Stavim komade ribe u korpu, zatvorim poklopac i posle 15-ak minuta su kuvani.
Tahini sos se priprema tako što se pomešaju navedeni proizvodi i dobro umute viljuškom dok se ne dobije homogena smesa.
Kombinovao sam pirinač sa klicama.
Prijatno uz moj losos na pari sa carskim pirinčem i pečenom šargarepom!