Način pripreme
Jedan od simboličnih deserata tipičnih za karnevalski festival su kastagnoli, mekane i ukusne pržene kuglice u kojima možete uživati sa punjenjem ili u drugim varijantama poput ovih kastagnola sa rikotom. Osvojiće vas od prvog zalogaja, zahvaljujući svojoj teksturi i delikatnom ukusu.
Za pripremu kastagnola sa rikotom, prvo pustite da se rikota ocedi u sito. Oceđenu rikotu i jaje stavite u veću činiju, pa mešajte pjenjačom, pazeći da se ne formiraju grudvice. Začinite koricom pomorandže.
Dodajte šećer i ponovo promešajte, pa postepeno dodajte prašak za pecivo i prosejano brašno, mešajući žicom da se ujednači.
U završnoj fazi uklonite žicu jer će testo postati gušće. Dobijena smesa će sada biti jednolična, ali veoma mekana i lepljiva, pa ruke pospite sa malo brašna i lagano pobrašnite pleh. Od testa rukama oblikujte loptice od oko 16 g. Formirajte nekoliko loptica.
Ređajte kuglice jednu po jednu u pleh. Kada budete spremni, zagrejte ulje na 160-170 stepeni i ubacite nekoliko kastanjola odjednom. Dozvolite im da dobro porumene, ne zadovoljavajući se zlatnom bojom, ali ne dopuštajući da izgore; sačekajte da poprime svetlu boju lešnika, poput boje karamele, da biste bili sigurni da su kastanjole u sredini dobro ispržene.
Ocedite i brzo osušite na upijajućem papiru, pa još vruće prebacite u pleh napunjen granuliranim šećerom i urolajte da se ravnomerno prekriju šećerom. Uživajte u kastanjolima sa rikotom vruće ili kada se ohlade! Napravite duplu seriju jer su tako ukusne!
Preporučujemo da jedete sveže pržene.
Možete ih napraviti nekoliko sati unapred, poređati u pleh, pokriti prozirnom folijom i držati u frižideru, pa ih propržiti neposredno pre serviranja!
Saveti:
Pored kore pomorandže, možete koristiti limun ili mandarinu ili čak vanilu. Možete dodati i kašiku ruma ili drugog likera po vašem ukusu!