Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Uštipci»Karnevalske kugle Kastanjoli sa rikotom

Karnevalske kugle Kastanjoli sa rikotom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Karnevalske kugle Kastanjoli sa rikotom
Fotografije: Ivelina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
30
"Tipične za karnevalski festival su kastanjole- mekane i ukusne pržene kuglice, punjene svim opcijama. Napravite duplu seriju jer su tako ukusne!"

Potrebni sastojci

  • rikota - 240 g od kravljeg mleka ili mlečnog sitnog sira
  • brašno - 135 g + za brašno za ruke
  • šećer - 60 g
  • jaja - 1 komad oko 55 g
  • prašak za pecivo - 6 g
  • kora pomorandže - 1 komad
  • ZA PRŽENJE
  • kikiriki ulje - 500 g
  • šećer - po ukusu za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Jedan od simboličnih deserata tipičnih za karnevalski festival su kastagnoli, mekane i ukusne pržene kuglice u kojima možete uživati sa punjenjem ili u drugim varijantama poput ovih kastagnola sa rikotom. Osvojiće vas od prvog zalogaja, zahvaljujući svojoj teksturi i delikatnom ukusu.

Za pripremu kastagnola sa rikotom, prvo pustite da se rikota ocedi u sito. Oceđenu rikotu i jaje stavite u veću činiju, pa mešajte pjenjačom, pazeći da se ne formiraju grudvice. Začinite koricom pomorandže.

Dodajte šećer i ponovo promešajte, pa postepeno dodajte prašak za pecivo i prosejano brašno, mešajući žicom da se ujednači.

U završnoj fazi uklonite žicu jer će testo postati gušće. Dobijena smesa će sada biti jednolična, ali veoma mekana i lepljiva, pa ruke pospite sa malo brašna i lagano pobrašnite pleh. Od testa rukama oblikujte loptice od oko 16 g. Formirajte nekoliko loptica.

Ređajte kuglice jednu po jednu u pleh. Kada budete spremni, zagrejte ulje na 160-170 stepeni i ubacite nekoliko kastanjola odjednom. Dozvolite im da dobro porumene, ne zadovoljavajući se zlatnom bojom, ali ne dopuštajući da izgore; sačekajte da poprime svetlu boju lešnika, poput boje karamele, da biste bili sigurni da su kastanjole u sredini dobro ispržene.

Ocedite i brzo osušite na upijajućem papiru, pa još vruće prebacite u pleh napunjen granuliranim šećerom i urolajte da se ravnomerno prekriju šećerom. Uživajte u kastanjolima sa rikotom vruće ili kada se ohlade! Napravite duplu seriju jer su tako ukusne!

Preporučujemo da jedete sveže pržene.

Možete ih napraviti nekoliko sati unapred, poređati u pleh, pokriti prozirnom folijom i držati u frižideru, pa ih propržiti neposredno pre serviranja!

Saveti:

Pored kore pomorandže, možete koristiti limun ili mandarinu ili čak vanilu. Možete dodati i kašiku ruma ili drugog likera po vašem ukusu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: