Način pripreme
Beli pasulj oko 350-400 g, potopimo ga u hladnu vodu prethodne noći. Drugog dana operemo lepo i stavljamo u posoljenu vodu da se kuva na tihoj vatri.
Dok se pasulj krčka za to vreme očistimo dva velika struka praziluka i sitno iseckamo.
Šargarepu i crvenu papriku takođe operemo i isečemo. U duboki tiganj sipamo malo ulja i čim se ugreje sipamo iseckani prazliluk.
Dinstamo i dodajemo isečenu šargarepu i crvenu papriku, dinstamo dok ne omekšaju.
Kad beli pasulj provri, merimo 20 minuta i skidamo sa vatre. Ocedimo od vode u kojoj se kuvao i sipamo u đuvečaru.
Dodajemo dinstamo povrće i po malo ljutenice. Posolimo sve i lepo promešamo. U posudi rastvorimo alevu papriku sa malo vrele vode i prelivamo beli pasulj, koliko da ga lepo porike.
Stavljamo poklopac na đuvečaru i stavljamo u rernu.
Pečemo pasulj dok ne bude gotov na 150 stepeni.
Ovaj recept za beli pasulj u đuvečari se može pripremiti i u velikoj đuvečari umesto da se sipa u male.