Način pripreme
Za ovu količinu proizvoda za koru za tortu potrebna vam je velika posuda miksera i veliki kalup za torte /prečnika najmanje 24 cm/.
Umutite jaja u posudi miksera i dodajte šećer. Mutite mikserom na srednjoj brzini oko 20 minuta. Proizvodi bi trebalo da povećaju svoju zapreminu do 5 puta. U međuvremenu pripremite kalup sa zidovima koji se odvajaju tako što ćete ga namazati maslacem i posuti sa malo brašna.
Kada je smesa od jaja gotova, postepeno dodajte prosejani kakao, vanilu i brašno. Mešaju se lopaticom, rotirajućim pokretima u jednom pravcu, pazeći da smesa ne pada. Zahvata se odozdo prema gore.
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Smesa se sipa u pripremljeni kalup. Pecite 40-45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Pažljivo izvadite iz kalupa i ohladite još najmanje 4 sata pre sečenja kora. Najbolje je pripremiti dan ranije da se dobro ohladi.
Pripremite krem. Sipajte slatku pavlaku u posudu miksera. Umutite dok ne postane vazdušasta smesa. U veću posudu stavite maskarpone i šećer za krem. Umutiti žicom. Dodaje se u pavlaku. Kratko se muti. Krem za tortu je gotov.
Kafa je pripremljena i kora je isečena. Od ovog komada isecite 3 komada debljine oko 1, 5 centimetar. Ostatak se izlomi u mrvice da pospete tortu. Na sredinu pleha u koji će se stavljati krem torta stavite kašiku krema da učvrstite tortu.
Prva kora se postavlja na krem. Preliva se polovinom kafe. Odozgo premažite 1/3 krema i poravnajte. Druga kora je postavljena. Ponovo se sirupira sa preostalom kafom. Rasporedite 1/3 krema i stavite treću koru. Cela torta sa kafom je prekrivena tankim slojem preostalog krema. Pospite tortu mrvicama.
Torta Crna mimoza je lagana i veoma ukusna. Može se pripremiti u manjim dozama za desert uz jutarnju kafu.