Način pripreme
Oljuštite špargle ljuštilicom za povrće i odsecite žilavi donji deo (da biste znali gde da isečete, preporučujem da špargle savijete do kraja i one se tada slome na deo koji je jestiv i deo koji je žilav.
Očišćene bele špargle stavite u duboku usku šerpu sa ključalom vodom na šporet, u kojoj ste rastvorili kašiku šećera i kašiku soli. Trebalo bi da stoje uspravno i potopljene u vodu, a vrh im ne sme biti pokriven vodom. Ako se skuvaju ležeći i vrh se zalije vodom, on će se polomiti i postati veoma mekan.
Kuvajte 10-15 minuta u zavisnosti od debljine špargli, pa izvucite u tanjir.
Počnite sa sosom tako što ćete iseckati luk i pržiti ga dok ne omekša na maslinovom ulju i maslacu. Dodati 60 grama sitno iseckane šunke (bolje je da je čvršća i zrelija). Pržite još 2 minuta i sipajte brašno.
Mešajte oko minut i sipajte mleko bez prestanka mešanja, najbolje kuhinjskom žicom.
Začinite sos belim biberom i muskatnim oraščićem. So nije potrebna zbog slanosti hamona.
Kuvajte sos dok se ne zgusne, ali ipak da bude malo ređi, jer mu predstoji i pečenje u rerni.
Nauljite malu tepsiju sa malo ulja. Svaku šparglu umotajte u krišku hamon serana i poređajte na tepsiju.
Prelijte ukusnim sosom i pospite rendanim parmezanom.
Pecite na 180 stepeni na programu roštilj oko 20-25 minuta ili do željene boje.
Raskošno ukusno!
Napomena:
Špargle dobro ocedite od vode, jer će one same pustiti vodu dok se kuvaju i mogu učiniti da sos izgleda malo zrnasto. Ovo nije veliki problem jer ne utiče na odličan ukus jela, ali može uticati na izgled.
Bele špargle sa sosom u rerni - raskošno jelo veličanstvenog ukusa, kojim ćete impresionirati sve za stolom.