Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pirinač na tiganju»Spanać sa pirinčem i sušenim paradajzom

Spanać sa pirinčem i sušenim paradajzom

ZoriZori
Guru
8932865k
Spanać sa pirinčem i sušenim paradajzom
Fotografije: Zori
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Ako ne postite, ukusni spanać sa pirinčem i sušenim paradajzom možete poslužiti uz kuvano ili poširano jaje i kašiku gustog kiselog mleka."

Potrebni sastojci

  • spanać - 500 g, sveže lišće
  • ulje - 6 kašika
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 čen
  • šargarepa - 1 komad
  • sušeni paradajz - 1 tegla u maslinovom ulju (350 g)
  • pirinač - 1 šolja
  • bujon od povrća - 5 šolja
  • so
  • biber - po ukusu
  • peršun - 4 grančice
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite pirinač u cediljku i dobro isperite hladnom vodom. Potopite 30 minuta u hladnu vodu, a zatim ocedite.

Spanać se očisti i opere, takođe potopi 30 minuta u hladnoj vodi, pa iscedi i iseče na trake srednje debljine.

Crni luk, beli luk i šargarepa se oljušte i sitno iseckaju.

U odgovarajućoj šerpi se zagreje ulje i prodinsta se luk, beli luk, šargarepa i spanać sa prstohvatom soli. Povremeno mešajte dok povrće ne omekša i dodajte sušeni paradajz zajedno sa maslinovim uljem.

Ako su komadi veći, možete ih usitniti. Doda se pirinač oceđen od vode, a posle još nekoliko minuta i bujon od povrća.

Sačekajte da bujon proključa, smanjite vatru na šporetu i pokrijte lonac poklopcem. Pirinač sa spanaćem ostavite da se krčka samo oko 20-25 minuta uz povremeno mešanje.

Zatim se lonac skloni sa ringle, posni pirinač začini solju i biberom, pospe sitno seckanim svežim peršunom i ostavi poklopljeno još 20 minuta da upije tečnost.

Ako ne postite, ukusni spanać sa pirinčem i sušenim paradajzom možete poslužiti uz kuvano ili poširano jaje i kašiku gustog kiselog mleka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: