Način pripreme
Stavite pirinač u cediljku i dobro isperite hladnom vodom. Potopite 30 minuta u hladnu vodu, a zatim ocedite.
Spanać se očisti i opere, takođe potopi 30 minuta u hladnoj vodi, pa iscedi i iseče na trake srednje debljine.
Crni luk, beli luk i šargarepa se oljušte i sitno iseckaju.
U odgovarajućoj šerpi se zagreje ulje i prodinsta se luk, beli luk, šargarepa i spanać sa prstohvatom soli. Povremeno mešajte dok povrće ne omekša i dodajte sušeni paradajz zajedno sa maslinovim uljem.
Ako su komadi veći, možete ih usitniti. Doda se pirinač oceđen od vode, a posle još nekoliko minuta i bujon od povrća.
Sačekajte da bujon proključa, smanjite vatru na šporetu i pokrijte lonac poklopcem. Pirinač sa spanaćem ostavite da se krčka samo oko 20-25 minuta uz povremeno mešanje.
Zatim se lonac skloni sa ringle, posni pirinač začini solju i biberom, pospe sitno seckanim svežim peršunom i ostavi poklopljeno još 20 minuta da upije tečnost.
Ako ne postite, ukusni spanać sa pirinčem i sušenim paradajzom možete poslužiti uz kuvano ili poširano jaje i kašiku gustog kiselog mleka.
Prijatno!