Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Meze»Katino meze Ivana Zvezdeva

Katino meze Ivana Zvezdeva

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Katino meze Ivana Zvezdeva2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
6
"Recept za Katino meze je amblematično jelo za Bansko i taj region u Bugarskoj i tamošnji ljudi se veoma ponose ovim receptom."

Potrebni sastojci

  • svinjski but - 500 g, ne plećka
  • pečurke - 250 g
  • ulje - 3 supene kašike
  • kravlji maslac - 125 g
  • so
  • crni biber - mleveni
  • peršun - iseckan
  • limunov sok - obavezno
* merne jedinice

Način pripreme

Koristite svinjski but - svinjska plećka nije odgovarajuća za ovaj recept, previše je masna.

Ceo komad mesa se posipa solju i mlevenim crnim biberom, utrlja se u meso. Zaliva se sa 3 supene kašike ulja i 30 g - istopljenog maslaca, utrlja se prstima.

Stavlja se u kesu za pečenje tako što se kesa izbocka na nekoliko mesta.

Peče se u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 220 stepeni otprilike 30 minuta.

Nakon čega se smanjuje temperatura na 180 i pečenje se nastavlja još 60 minuta, ukupno sat vremena je u rerni.

Pečurke se ogule, ne peru se pod mlazom vode, nego se obrišu vlažnom kuhinjskom krpom. Naseckaju se na četvrtinice, stavljaju se u tiganj, dodaje se polovina maslaca, to je otprilike 50 g, i kuvaju se 20 minuta uz periodično mešanje.

Pečena svinjetina se vadi i seče se na zalogaje.

Prebacuje se u glinenu posudu u jedan red, dodaju se pečurke, po izboru može da se doda suva ljuta paprika i ostali maslac. Začinjava se sokom jednog malog limuna.

Zapeče se na 15 minuta na 200 stepeni.

Vadi se i obilno se posipa peršunom i sa još nekoliko kapljica soka od limuna.

Napomene:

Recept za Katino meze je karakteristično jelo za Bansko i taj region u Bugarskoj i tamošnji ljudi se veoma ponose ovim receptom. Spisak sa sastojcima je mali, ali sadržajan - krhko svinjsko meso, pečurke, maslac, malo ulja i malo začina.

Ovde je važan balans i u receptu je savršen. Ne postoji ništa što je suvišno i što se nameće. Na nekim mestima dodaju i luk, ali nezavisno od toga uvek ima savršen rezultat.

Začina je malo, samo so i mleveni crni biber i na kraju se završava obilnim posipom od naseckanog peršuna sa limunovim sokom.

Svinjetina treba da bude krhka, bez masnoće da ne bi plivala sa masnoćom.

Tajna Katinog mezeta je da se prvenstveno sprema sa maslacem, tako mesto postaje krhko, aromatično i sa neponovljivim ukusom. Ukoliko se koristi više ulja, biće mnogo teško.

Najbolje bi bilo da se zapeče u rerni u glinenoj posudi, jer se jelo raspoređuje u jedan red, da se dobije prijatna boja, a ne da se dinsta.

U svom blogu sam podelila sličan recept, ali smatram da je ovaj od Ivana Zvezdeva mnogo bliži Banskom i žiteljima Banskog. Uživajte u Katinom mezetu Ivana Zvezdeva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: