Način pripreme
Pasulj se potopi u vodu na jednu noć ili nekoliko sati.
Voda se zameni novom i šerpa se stavlja na ringlu. Kada uzavri, voda se ponovo prosipa, pasulj se prebacuje u ekspres lonac.
U njega se dodaju naseckana glavica mladog luka sa delom pera, šargarepom, celerom i paprikom.
U šerpu se sipa voda, sipa se malo ulja i dodaje se jedna cela ljuta paprika.
Šerpa se hermetički zatvara i stavlja na ringlu. Pasulj se kuva 20 minuta, kada iz poklopčića počne da izlazi para.
Nakon toga šerpa se otvara (nakon što je sva para oslobođena) i janija od pasulja se začinjava solju i sitno naseckanim svežim začinima.
U dubokom tiganju se zaprže naseckane pileće kobasice. Kada se isprže, sipaju se u pasulj, a u istoj masnoći se zaprže dve supene kašike brašna i jedna kašika aleve paprike.
Dodaje se i narendani paradajz i nakon kratkog mešanja, u zapršku se sipa jedna kutlača pasulja. Meša se i ponovo se stavlja malo pasulja. Kada se napuni tiganj, sve se prebacuje u šerpu. Pasulj sa kobasicom je gotov.
Pripremite mladi luk i beli luk, nekoliko kriški hleba i počnite sa janijom od pasulja sa pilećim kobasicama i svežim začinima.