Način pripreme
Kvasac se istopi sa šećerom i malo tople vode. Čim se aktivira, dodaje se u brašno zajedno sa ostalom vodom i solju. Mesi se meko i elastično testo. Ostavlja se da nadođe na otprilike 40 minuta.
Maslac se istopi. Jaja se umte sa sirom.
Uzima se po malo testa, umače se u maslac, rasteže se rukom i stavlja kašičica nadeva. Poklapa se i stavlja u nauljenu tepsiju sa otvorom na dole.
Nakon što se oblikuju sve u tepsiju, pokrivaju se i ostavljaju na 30 minuta da nadođu drugi put. Za to vreme se pravi preliv. Maslac se istopi, dodaju se so i brašno, treba da se dobije gusta kaša konzistencije boze. Može da se doda i još malo brašna, ukoliko ima potrebe.
Nadošle pogačice se zalivaju prelivom i peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni - prvo na donjem grejaču kako bi nadošle, kao i da masnoća uzavri. Posle se peku na gornjem i donjem grejaču - dok ne porumene i dok se ne formira korica. Ovo oduzima otprilike sat vremena, zavisi od rerne.
Napomena: Loptice mogu biti veličine jajeta, a mogu da budu i veće, ko kako želi. Ukoliko je ostalo nadeva, raspoređuje se između loptica pre drugog dizanja peciva.
Pogačice iz bugarskog grada Peštera su omiljene celoj porodici. Jedemo sa ajranom ili sokom.
Ovde je momenat da vam preporučimo da probate i originalni recept za pogačice iz bugarskog grada Slivena, sigurni smo da ćete ostati oduševljeni.