Način pripreme
Proseje se brašno, pravi se duboko udubljenje i postepeno se dodaje umućeno jaje, pomešano sa vodom i solju i umesi se testo.
Nakon što odstoji 30-40 minuta pokriveno krpom, testo se razvija oklagijom u tanku koru i pomoću šoljice se seku krugovi.
Mleveno meso se začinajva solju, crnim biberom i sitno iseckanim lukom. Na svaki krug se stavlja malo nadeva (otprilike 1 kašičica) i krajevi se pričvršćuju, tako da se dobije polumesec, koji uvijamo u puža.
Gotovi peljmeni se čuvaju na hladnom pre serviranja.
Kuvaju se otprilike 6-8 minuta u velikoj količini ključale posoljene vode dok ne isplivaju na površinu, i vade se rešetkastom kašikom.
Peljmeni sa mlevenim mesom se poslužuju vrući sa maslacem, pavlakom ili senfom. Mogu da se serviraju sa bujonom u kom su kuvani.
Naši domaći peljmeni su danas sa pavlakom koju sam dodala u njih 2 minuta na ringli i izrendala sam kačkavalj prilikom serviranja.
Ako vam se dopao ovaj recept, takođe probajte recepte za piroge i turske mantije.