Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja od patlidžana sa humusom i tofu sirom

Lazanja od patlidžana sa humusom i tofu sirom

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5131841k274
Lazanja od patlidžana sa humusom i tofu sirom
Fotografije: Raya Andonova
1 / 3
15/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Lazanja od patlidžana sa humusom i tofu sirom sa kojom vam lazanja Bolonjeze uopšte neće nedostajati"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 1/2 pakovanja
  • spanać - 200 g
  • sos od patlidžana
  • patlidžan - 3 komada
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • paradajz - 1 konzerva
  • paradajz pire - 2 - 3 supene kašike
  • šećer - 1 kašičice
  • so - otprilike 2 kašičice
  • majčina dušice - 2 prstohvata
  • crni biber - po ukusu
  • ulje
  • kačkavalj - po želji
  • Sos sa tofu sirom
  • tofu - 200 g (po mogućnosti mekši)
  • humus - 400 g
  • limun - 1/2 - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžani se operu i bez sečenja drške se premazuju ulje. Na nekoliko mesta se izbckaju viljuškom. Ređaju se u tepsiju sa aluminijumskom folijom i peku se u zagrejanoj rerni na 220 stepeni sa ventilatorom otprilike 20-40 minuta dok dobro ne omekšaju iznutra.

Kada su gotovi, vade si, raseče se omotač po dužini kako bi mogla da izađe toplota, i ostavljaju se da se ohlade. Kada više nisu vrući, ogule se i izgnječe.

Luk se sitno nasecka, a beli luk se usitnjava. Luk, posut prstohvatom soli se zaprži na tihoj vatri otprilike 10 minuta dok ne omekša. Dodaje se beli luk i majčina dušica i zaprži se na još nekoliko minuta. Zatim se dodaje odvojeni patlidžan i paradajz pire i dobro se izmeša.

Sipa se paradajz i sipa se 1/2 konzerve napuljene vodom. Začinjava se šećerom, solju i crnim biberom. Kada uzavri, smanjuje se na slabu vatru i ostavlja se još neko vreme dok se tečnost ne smanji tako što se periodično meša.

Za to vreme se priprema drugi sos. Za njega se u blenderu pomeša tofu sir sa humusom i limunovim sokom. Ako nemate blender, može da se izgnječi i presom za krompir, prosto tada neće biti glatke konzistencije, nego će imati komadiće tofu sira.

Za sastavljanje lazanje prvo se raspoređuje deo paradajz sosa. Slede kore za lazanju, tofu sos, listovi spanaća (ukoliko su veliki mogu da se iskidaju), još sos paradajza, ponovo kore, tofu sir i tako dalje dok se ne potroše sastojci. Na kraju treba da se završi sosom.

Po želji odozgo može da se pospe izrendanim kačkavaljem.

Vegetarijanska lazanja se peče pokrivena aluminijumskom folijom u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 30-40 minuta dok kore ne budu gotove. Ako ima kačkavalja, na kraju se skida folija i ostavlja se na još nekoliko minuta u rerni dok se blago ne zapeče.

Kada se izvadi lazanja od patlidžana sa humusom i tofu sirom, treba da se ostavi barem na 5 minuta da se malo ohladi i da se stegne malo pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: