Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Obredna pogača sa brašnom od spelte

Obredna pogača sa brašnom od spelte

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Obredna pogača sa brašnom od spelte6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Gotovu obrednu pogaču sa brašnom od spelte pokrijte krpom, kako bi njena korica bila meka."

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 2 1/2 šolje
  • sveže mleko - 150 ml
  • živi kvasac - 10 g (1/4 kockice)
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica, ravna
  • šećer - 1/2 kašičice
  • ulje - 3 supene kašike
  • ZA PREMAZIVANJE
  • sveže mleko - 3 supene kašike
  • semenke - za posipanje, susam i seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

1 šolja je 200 ml

Rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku zajedno sa šećerom i ostavite da nadođe.

Umutite jaja sa solju, dodajte ulje i nadošli kvasac.

Dobro izmešajte i u delovima dodajte prethodno prosejano brašno.

Umesite meko testo koje stavite u posudu pokrivenu providnom folijom i ostavite da nadođe na 30 minuta.

Kada je testo za obrednu pogaču udvostručilo svoju zapreminu, podelite ga na dva dela. Jedan malo veći od drugog.

Razvijte svaki deo u okruglu koru debljine otprilike 0.5 cm.

Stavite manju razvijenu koru u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili podmazanu s malo ulja.

Na drugoj kori napravite po 4 paralelna razreza sa leve i sa desne strane, kao i odozgo i odozdo.

Dobijene trake ispletite podužući prvu, stavljajući je ispod druge i pažljivo izvlačeći ka gore. Nastavite na isti način i sa ostalim trakama.

Stavite drugu koru na prvu u tepsiju i uvucite ivice ka unutra.

Prazničnu pogaču pokrijte krpom i ostavite da nadođe na 30 minuta.

Nakon toga pogaču namažite četkom, umočenom u sveže mleko i pospite semenkama. Pogaču možete namazati umućenim žumancem, pomešanim sa 1 kašikom svežeg mleka i uljem.

Pogaču pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta dok ne bude gotova.

Gotovu obrednu pogaču sa brašnom od spelte pokrijte krpom kako bi njena korica bila meka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: