Način pripreme
1 šolja je 200 ml
Rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku zajedno sa šećerom i ostavite da nadođe.
Umutite jaja sa solju, dodajte ulje i nadošli kvasac.
Dobro izmešajte i u delovima dodajte prethodno prosejano brašno.
Umesite meko testo koje stavite u posudu pokrivenu providnom folijom i ostavite da nadođe na 30 minuta.
Kada je testo za obrednu pogaču udvostručilo svoju zapreminu, podelite ga na dva dela. Jedan malo veći od drugog.
Razvijte svaki deo u okruglu koru debljine otprilike 0.5 cm.
Stavite manju razvijenu koru u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili podmazanu s malo ulja.
Na drugoj kori napravite po 4 paralelna razreza sa leve i sa desne strane, kao i odozgo i odozdo.
Dobijene trake ispletite podužući prvu, stavljajući je ispod druge i pažljivo izvlačeći ka gore. Nastavite na isti način i sa ostalim trakama.
Stavite drugu koru na prvu u tepsiju i uvucite ivice ka unutra.
Prazničnu pogaču pokrijte krpom i ostavite da nadođe na 30 minuta.
Nakon toga pogaču namažite četkom, umočenom u sveže mleko i pospite semenkama. Pogaču možete namazati umućenim žumancem, pomešanim sa 1 kašikom svežeg mleka i uljem.
Pogaču pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta dok ne bude gotova.
Gotovu obrednu pogaču sa brašnom od spelte pokrijte krpom kako bi njena korica bila meka.