Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Đuveč»Đuveč sa petlom, šampinjonima i malim glavicama luka

Đuveč sa petlom, šampinjonima i malim glavicama luka

ZoriZori
Guru
8792805k338
Đuveč sa petlom, šampinjonima i malim glavicama luka
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 2
26/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
145 min.
Porcije
8
"Najukusniji petao se priprema tačno ovako - u đuvečari i na laganoj vatri"

Potrebni sastojci

  • petao - oko 2 kg, domaći
  • ulje - 1/2 šolje
  • slanina - 200 g, isečena na kockice
  • šargarepa - 3 komada, isečena na kolutove
  • brašno - 2 kašike
  • viski - 60 ml (može se zameniti konjakom ili votkom)
  • crno vino - 1 flaša (750 ml)
  • so
  • biber - sveže mleven
  • maslac - 6 - 7 kašika
  • šampinjoni - 250 g, manji
  • crni luk - 250 g, male glavice, oljušten
  • paprike - 2 komada, zelene
  • lovorov list - 1 - 2 komada
  • peršun - 1/2 veze
  • majčina dušica - nekoliko grančica
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte ulje u velikom dubokom tiganju ili loncu. U njemu propržite slaninu do zlatne boje, a zatim prebacite u đuvečaru.

U istu masnoću sipajte šargarepu, papriku, luk i 1-2 kašike maslaca.

Prže se na smanjenoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju i počnu da se karamelizuju. Prebacuju se u đuvečaru.

Šampinjoni se očiste i stavljaju u tiganj sa 3 kašike maslaca i kašikom ulja. Kuvajte na jakoj vatri 2-3 minuta uz stalno mešanje. Posole se solju i sveže mlevenim biberom i pošto porumene, prebace se u đuvečaru.

Petao se iseče na porcije, posoli solju i sveže mlevenim biberom. Meso se prži u istom tiganju sa malo ulja i 2 kašike ulja na jakoj vatri dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte brašno u meso i mešajte nekoliko minuta dok ne porumeni.

Dodajte u tiganj i viski, pa sipajte vino. Sve se lagano meša dok smesa ne provri. Zatim dodajte lovorov list, grančicu seckane majčine dušice i 3-4 grančice seckanog svežeg peršuna.

Prebacite sve u đuvečaru sa ostalim sastojcima i promešajte. Ako tečnost u đuvečari ne pokrije u potpunosti sastojke, dodajte malo vode. Tečnost treba da ih malo pokrije.

Zatim se đuvečara poklopi i stavi u donji deo lagano zagrejane rerne (na 150 stepeni).

Poklopi se poklopcem i stavi u donji deo zagrejane rerne (150 stepeni) oko 20 minuta, a nakon što se đuvečara zagreje, pojača se na 180 stepeni.

Pecite nakon što povećate temperaturu rerne još sat i po, pa ostavite u zatvorenoj zagrejanoj rerni najmanje 30 minuta, ne otvarajući poklopac, da se jelo odmori i peče na preostaloj temperaturi.

*Vreme kuvanja dosta zavisi od starosti petla - kod mene se kuvao za oko sat i po. Ali ako je petao stariji, to će trajati oko dva i po sata.

Poslužite jelo na zagrejanim tanjirima uz flašu crnog vina.

Prijatno i živeli!

Đuveč sa petlom i šampinjonima je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: