Način pripreme
Sve sastojke, osim dunja, stavite u veliku šerpu sa 200 ml vode i ostavite tečnost da provri, energično je mešajući, kako bi se šećer istopio. Smanjite ringlu na srednju temperaturu i kuvajte još 5 minuta ili dok se šećer skroz ne istopi. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane.
Ogulite dunje i naseckajte ih na četvrtinice prebacujući ih u rastvor za mariniranje, kako biste sprečili da promene boju.
Posudu vratite na ringlu i sačekajte da tečnost provri, nakon čega smanjite ringlu i ostavite da se krčka 20 minuta ili dok dunje malo ne omekšaju. Kašikom prebacite dunje u sterilisane tegle. Vratite marinadu na ringlu da uzavri i kuvajte još 10 minuta ili dok se ona ne redukuje do 200 ml.
Sipajte vruću marinadu na dunje, nakon čega ih odmah zatvorite. Najbolje bi bilo da ih čuvate na hladnom, tamnom mestu jedan mesec pre konzumacije. Kada se tegla sa turšijom otvori, može da se čuva u frižideru do 3 meseca.
Napomena:
Potrebno je da sterilišete tegle pre nego što ih napunite kako biste sprečili razvoj bakterija.
Da biste sterilisali tegle u rerni, zagrejte rernu na 120 stepeni. Operite teglice poklopčiće u vodi sa sapunom, isperite, zatim isušite. Tegle i metalne poklopčiće stavite na tepsiju i ostavite u rerni na 20 minuta.
Izvadite ih i napunite dok su još uvek vrući. Da biste sterilisali tegle i poklopčiće u mašini za pranje suđa, stavite ih u mašinu za pranje suđa na najtopliji ciklus. Posušite ih čistom pamučnom krpom i napunite ih dok su još vruće.
Turšija sa mariniranim dunjama je gotova.
Ako imate više dunja pod rukom, probajte i predlog za domaće slatko od dunja.