Način pripreme
Pileći bataci se operu i očiste od kostiju pazeći da se ne pokidaju kako bi se dobile kao šnicle.
Pomoću mlina se samelju sušeni začini (šargarepa, praziluk, crvena paprika, crni luk, celer, paškanat).
Na drvenoj dasci se posipaju po malo solju i crnim biberom i kašičicom mlevenog sušenog povrća.
Svaka pileća šnicla se stavlja na smesu od začina i lagano se pritiska rukama. Odozgo se ponovo posipa sušenim povrćem, solju i crnim biberom. Pritiska se, kako bi se začini dobro zalepili.
Na isti način se ponavlja procedura i sa ostale dve pileće šnicle. Na kraju se prebacuju u široku posudu i zalivaju se uljem. Ostavljaju se sa strane da se začine na 30 minuta.
Za to vreme se oguli luk i nasecka na kolutove, paprike se operu i osuše.
Roštilj se dobro zagreje i podmazuje. Na njemu se prvo peče crni luk podmazan uljem i naseckan na kolutove, nakon njega pileće šnicle od bataka i paprike. Okreću se kako bi se ravnomerno ispekle.
U odgovarajuću keramičku posudu na dno se stavlja red ispečenog luka, praćen ispečenim batacima, ponovo na vrh luk i paprike. Poklopi se poklopcem i ostavlja se na 20-30 minuta na već isključenom, ali još vrućem roštilju kako bi se opustili pre serviranja.
Pileći bataci na roštilju sa aromatičnim začinima su veoma ukusni!
Ako volite da jedete pileće batake, probajte i druge naše predloge za pečene pileće batake, pileće batake sa krompirom ili ukusne batake sa pirinčem.