Način pripreme
Krompir naseckajte na kockice srednje veličine, luk, šargarepu i beli luk - sitno.
Zatim zapržite luk i šargarepu na 5 minuta, dodajte beli luk, pržeći i njega zajedno sa njima.
Dodajte mleveno meso i dobro zapržite sa povrćem, deleći ga na komadiće drvenom varjačom ili nečim sličnim - otprilike 10 minuta. Zatim dodajte paradajz pire i začinite: solju, crnim biberom i čubrom i dobro izmešajte, sačekajte još 2 minute kako bi začinili mogli da se apsorbuju.
Već kad imate gotovu smesu, sipajte krompir u tepsiju i dodajte smesu, dobro izmešajte i dodajte usitnjeni peršun.
Sipajte otprilike 300 ml vode i pecite sočnu musaku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta po mogućnosti sa uključenim ventilatorom.
Za to vreme pripremite preliv, muteći 3 jaja zajedno sa 400 g kiselog mleka i 2 supene kašike brašna i dodajte malo soli.
Izvadite tepsiju iz rerne, kada vreme isteče, polako dodajte preliv i ravnomerno rasproedite.
I za kraj, iskedajte jednu mocarelu i izrendajte 50 g parmezana odozgo, ponovo ravnomerno.
Zapecite na 200 stepeni 20 minuta i musaka je gotova. Preporučujem da se musaka sa dva tajna sastojka konzumira sa kiselim mlekom.
Bon apetit :)
Ako vam se reept dopada, probajte i naše predloge za neodoljivu grčku musaku, musaku od tikvica ili ukusnu musaku sa patlidžanom.