Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Hrskavi kiseli krastavčići sa himalajskom solju

Hrskavi kiseli krastavčići sa himalajskom solju

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Hrskavi kiseli krastavčići sa himalajskom solju
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
10
"Jednostavan način da obezbedite hrskavu svežinu za zimu - omiljeni hrskavi kiseli krastavci sa himalajskom solju"

Potrebni sastojci

  • kornišoni - 4 kg za 10 tegli od 720 ml
  • Za 1 teglu
  • kornišoni - oko 6 komada srednje veličine
  • sirće - 6 kašika
  • biber - 7 zrna
  • piment - 3 zrna
  • slačica - 1 bogat prstohvat (sa 3 prsta)
  • šećer - 1 kašika, ravna
  • himalajska so - 1 kašika, ravna
  • luk - 1 bogat prstohvat, isečen na rebarca
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • mirođija - 1 bogat prstohvat, seckana
  • voda - izvorska, do grla tegle
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo i temeljno operemo kornišone, odsecajući vrhove sa obe strane po malo od svakog krastavca. Za 10 tegli od 720 ml potrebno je oko 4 kg kornišona!

Isperemo tegle i počinjemo da sipamo sve sastojke jedan za drugim: 6 kašika sirćeta, 7 zrna bibera, 3 zrna pimenta, 1 bogat prstohvat slačice (sa 3 prsta), 1 ravna kašika šećera, 1 ravna kašika Himalajske soli, 1 velikodušan prstohvat prethodno isečenog luka, 1-2 čena belog luka - iseckanog i 1 izdašan prstohvat seckane mirođije!

Zatim dobro napunimo teglu sa 6 komada krastavaca u svakoj. U slučaju da su neki preveliki za punjenje tegle – neke možemo prepoloviti (po dužini).

Dodamo izvorsku vodu do grla tegle. Čvrsto zatvorite poklopce i sterilišite na šporetu, na gasnom šporetu ili u kotlu na vatri, 5 minuta posle ključanja vode!

Kako babe kažu - Koliko da se poklopac zatvori, a da ostanu hrskave.

Izvadimo ih iz vode specijalizovanim hvataljkama za tegle i okrećemo kisele krastavce naopačke dok se ne ohlade!

Jednostavan način da obezbedite hrskavu svežinu za zimu - omiljeni hrskavi kiseli krastavci sa himalajskom solju!

Ako vam se sviđa recept, isprobajte naše druge recepte za hrskave kisele krastavce ili ove kisele krastavce bez kuvanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: