Način pripreme
Svi sastojci za testo (osim brašna) se pomešaju. Soda se gasi u sirćetu. Meša se žicom za mućenje. Postepeno se stavlja brašno i mesi se testo. Testo treba sasvim blago da se lepi kako biste mirno mogli da radite sa njim.
Od testa se oblikuju loptice veličine oraha /25 g su moji medenjaci/. Loptice se ređaju u tepsiju, obloženu papirom za pečnje, tako što se između njih ostavlja mesto. Pokazala sam na jednoj od fotografija.
Prilikom pečenja se stavljaju. Kolačići se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 20 minuta, dok ne popucaju. Svaka redna peče drugačije, moja je na gas, procenite za vašu.
Gotovi medenjaci se ostavljaju da se u potpunosti ohlade. Nakon toga se slepljuju sa slatkom i uvaljaju u mlevene orahe. Ostavljaju se na nekoliko sati da omekšaju. Što duže stoje, budu lepši slepljeni kolačići.
Možete da razvijete testo i da isečete medenjake pomoću kalupčića, da ih ispečete i ukrasite. Tada je vreme pečenja 10 minuta.
Možete da izdubite medenjake, da ih napnite nekim kremom i da ih slepite kao slatke breskvice.