Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Janija»Seoska janija sa lukom i piletinom

Seoska janija sa lukom i piletinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Seoska janija sa lukom i piletinom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
4
"Predstavljam vam najobičniju i najukusniju seosku janiju mog detinjstva. Priznajem da mi se nije mnogo dopadala kad sam bila dete, ali je to sada moje omiljeno jelo je piletinom"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 4 komada, veliki
  • luk - 5 glavica, veliki crni
  • ulje - oko 50 ml
  • kravlji masalc - 1 komad, veličine oraha
  • paradajz - 300 g , mleven
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber - 2 prstohvata
  • brašno - 2 supene kašike
  • so - po ukusu
  • peršun - svež, po ukusu
  • kajenska paprika - 2 suve paprike, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Predstavljam vam najobičniju i najukusniju seosku janiju mog detinjstva. Priznajem da mi se nije mnogo dopadala kad sam bila dete, ali je to sada moje omiljeno jelo. Delim ga sa vama.

U velikoj šerpi ugrejte polovinu maslaca na umerenoj/jakoj vatri. Stavite pileće batake da se zapeku sa obe strane dok ne dobijete lepu boju, nakon toga izvadite i ostavite sa strane, kasnije ćemo staviti da se kuvaju.

U istu masnoću stavite preostalo ulje (može i malo više) i dodajte pet velikih glavica luka, isečenih na tanke trake. Količine je mnogo, ali kad omekša pašće. Posolite malo i mešajte s vremena na vreme dok luk ne počne da mekša.

Smanjite vatru i kuvajte lagano oko sat vremena. Cilj je da luk dobije karamel boju i da se bukvalno topi. Takođe treba da ostane skoro na masti, da nema tečnosti od odvojenih sokova povrća. Ako je potrebno pojačajte malo vatru.

Napravite rupu u sredini, izbacite luk u ivice posute i stavite alevu papriku da se malo zaprži uz neprestano mešanje.

Sipajte odmah paradajz, prethodno izrendan. Možete koristiti i gotov prženi paradajz - sos.

Promešajte i nakon nekoliko minuta dodajte batake, još malo soli, biber i sipajte vodu da pokrije sastojke.

Kuvajte dok meso ne bude potpuno gotovo (probajte viljuškom ili pratite kad počne da se odvaja od kostiju). Dodajte po malo vode ako i kada bude potrebno.

Da se pileća janija zgusne, umutite brašno sa malo vode i sipajte u šerpu. Promešajte i ostavite još nekoliko minuta da vri. Ovaj korak je po želji. Ja ponekad zgusnem sa brašnom, nekad ne.

Isključite ringlu i ostavite šerpu sa seoskom janijom sa lukom i piletinom na ringli oko 30 minuta.

Servirajte seosku janiju sa lukom i piletinom sa svežim peršunom i ljutim paprikama po želji.

*Ja dodaje dve paprike suve kajenske paprike dok se jelo sa piletinom kuva, ali to je po želji.

Prijatno!

Pogledajte još ukusnih bakinih gozbi i kako se pravi najukusnija janija od krompira ili probajte klasičnu francusku supu sa lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: