Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ljutenica sa medom bez sterilizacije

Ljutenica sa medom bez sterilizacije

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Ljutenica sa medom bez sterilizacije
Fotografije: Albena Asenova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
10
"Ljutenica sa medom bez sterilizacije je ukusnija, nego što to izgleda na prvi pogled"

Potrebni sastojci

  • crvena paprika - 4 kg
  • patlidžan - 2 kg
  • paradajz pire - 1 tegla
  • so - po ukusu
  • med - 1 šolja
  • ulje - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je ljutenica koja je relativno jednostavna za pripremu, jer se koristi prethodno obrađen paradajz u paradajz pire.

Paprika i patlidžan se peku, odmah stavljaju u šerpu sa poklopcem da se zapare. Zatim se lako čiste od ljuski i semena. Stavite ih u mašinu ili robota i sameljite.

U duboku šerpu stavite mlevene paprike i patlidžan. Kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Cilj je isparavanje vode. Kada paprike počnu lako da se razmazuju kada se pritisnu kašikom, dodajte paradajz pire, so po ukusu i oko pola šolje meda (takođe po ukusu).

Kuvanje ljutenice se nastavlja dok voda ne ispari iz pirea (zavisi koliko je gusto).

Na kraju, ulje se sipa iz nekoliko puta. Posle svakog dodavanja, ljutenica se promeša i sačeka da upije masnoću.

Čim se skine sa ringle, sipa se u tegle.

Tegle sa ljutenicom se dobro zatvore, okrenu čepom na dole i umotaju krpom. Tako ostaju dok se ljutenica sa medom bez sterilizacije potpuno ne ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: