Način pripreme
Burek paprika je mnogima omiljeno jelo leti i ne samo leti, a ja sam ispekla i zamrznula nekoliko paprika, mogu da ih spremam i za večeru u zimskim mesecima.
Recept za burek paprike a la Joli je veoma jednostavan. Ovoga puta sam ih pravila po ideji kuvarice Joli, tako što sam prvo lagano okrenula jaja u tiganju, ali tako malo da ne budu baš tekuća, da se belanca malo stvrdnu, ali da žumanca ostanu tečna. Ova ideja Joli je dobra, jer fil neće da curi iz paprika, a duplo pohovanje ih dodatno učvršćuje, ali sve je stvar izbora.
Jedina razlika je što ja koristim rikotu i malo belog kravljeg sira, pa mi se više sviđaju, fil je kremast i veoma prijatan.
Oljuštene paprike stavljaju se na veliku drvenu dasku na ubrus i pokrivaju u nekoliko slojeva, 2-3, lista ubrusa, tapkaju da se dobro osuše.
Umutite jaja viljuškom i sipajte u tiganj sa 1 kašiku ulja. Mešajte na laganoj vatri dok belanca ne počnu da se stežu, ali žumanca treba da budu tečna.
Ne treba da postanu kao kajgana! Sklonite sa vatre i kratko ohladite.
U jaja dodajte rikotu i izmrvljeni sir, mleveni biber, seckani peršun i mirođiju. Dobro promešajte. Po potrebi dodajte malo soli po ukusu.
Uzmite jednu papriku i isecite je uzduž sa jedne strane, stavite nadev, oko 2 pune kašičice, raširite i poklopite, da ponovo dobije isti oblik.
Paprika se uvalja u brašno, zatim u jaja pa u prezle.
Ređaju se u ravan tanjir i ostavljaju oko 10 minuta da se smesa za pohovanje osuši.
U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, od 9. do 6. - 7. stepena.
Pre prženja savršene burek paprike ponovo se umaču u jaja. Pržite do zlatne boje.
Po želji se prilikom serviranja može dodati mlečni sos.
*Beli luk nisam dodavala u nadev, nije po mom ukusu, mogu da ga dodajem samo u mlečni sos.
Pogledajte i zašto su korisne crvene paprike, kao i najukusnije nadeve za punjene paprike.