Način pripreme
Pomešajte kvasac sa mlakom vodom i maslinovim uljem i ostavite 5 minuta da se aktivira.
Pomešajte dve vrste brašna i so u posudi.
Nakon što kvasac zapeni, dodajemo ga u brašno. Mešajte drvenom kašikom dok se ne formira testo.
Sipamo smesu gde ćemo mesiti i mesimo testo 5 minuta.
Nakon što je testo gotovo, oblikujemo ga i stavljamo u kalup, u kome ćemo ga peći.
Premažite ga maslinovim uljem i po želji pospite semenkama. Stavimo da se diže 40-50 minuta u rerni na 50 stepeni.
Nakon što naraste, pečemo ga na 200 stepeni 30-40 minuta. Proverite čačkalicom da li je hleb od spelte gotov iznutra. Ako spolja izgleda prilično pečeno, a unutrašnjost je sirova, prekrijte ga papirom za pečenje ili folijom.
Pecite hleb sa speltom do kraja i lepe korice.
Ako imate speltino brašno, obavezno probajte naše palačinke od spelte ili ovaj ukusni kolač od spelte.