Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Pržena teletina sa lukom na kineski način

Pržena teletina sa lukom na kineski način

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6131512k
Pržena teletina sa lukom na kineski način
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
3
"Pravi užitak, neverovatno ukusno, čak sam se i ja iznenadila koliko uspešno je ispala ova pržena teletina sa lukom na kineski način..."

Potrebni sastojci

  • za meso
  • teleće meso - 600 g
  • voda - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • crni biber - 1/2 kašičice, mleveni
  • soja sos - 20 ml
  • sos od ostriga - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • ulje - 1 supena kašika
  • mladi luk - 1 vezica
  • crni luk - 3 glavice, velike
  • za sos
  • soja sos - 50 ml
  • šećer - 2 kašičice
  • sos od ostriga - 2 kašičice
  • crni biber - 1 prstohvat/ po ukusu
  • susamovo ulje - 1 supena kašika
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika + 2 supene kašike vode
  • beli luk - 1 čen
  • ulje - otprilike 6 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Meso naseckajte na veoma tanke komade kao slajs.

Ja sam koristila meso od teleće plećke, koje vam i preporučujem, but i file takože mogu, ali je but suvlji i žilaviji, treba mu više vremena za kuvanje, a teleći kontrafile je super, ali je i skuplji. Šareno meso od vrata i grudi, iskreno rečeno, nisam videla da koriste, zato se poverite plećki.

Stavite meso u slajsovima u posudu i sipajte sve sastojke koje za opisala za marinadu za teletinu.

Izmešajte tako da svi sastojci pokriju meso i ostavite u frižideru na 2 sata da sa marinira. Pola sata pr kuvanja ga izvadite na sobnu temepraturu.

Naseckajte mladi luk na široke komade, crni luk naseckajte na polumesece debljine otprilike 2 cm i zatim rukom podelite svaki, kako bi se dobile odvojene trakice.

Možete ga naseckati i krupnije, nije važno, prosto treba da bude sitno, zato što će se skuvati veoma brzo i postoji opasnost da zagori i nestane u tiganj.

Ostavite luk sa strane i napravite sos.

U posudi pomešajte sve sastojke za sos, izgnječite beli luk, a skrob razmutite sa vodom i dodajte i njega. Sve mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Stavite vok /duboki/ tiganj na ringlu sa 3 supene kašike ulja i zagrejte.

Stavite luk i kratko zapržite, otprilike 2 minuta, koliko je potrebno da pusti svoju aromu i lagano omekša.

Dodajte mladi luk, izmešajte, kuvajte minut i izvadite ceo luk na tanjir.

Sipajte još malo ulja u tiganj, ukoliko je potrebno, ja sam stavila još 3 supene kašike i zagrejte.

Sipajte meso u zagrejani tiganj i zapržite. U početku meso će pustiti malo tečnosti, pržite i mešajte periodično dok ne ostane samo na masti. Kod mene je oduzelo otprilike 15 minuta.

Kada je teletina vidno promenila svoju boju, nakon tih 15 minuta je počela da se prži, ostala je na masti i dobila laganu boju, tada dodajte smesu za sos.

Promešajte, kuvajte 2 minuta, sos će početi da se zgušnjava od skroba i upiće delimično od mesa, tada dodajte zaprženi luk.

Ponovo izmešajte dok se sastojci ne objedine, kuvajte još minut i sklonite sa ringle.

Servirajte prženu teletinu sa lukom na kineski način u velikom tanjiru sa prženim pirinčem po želji.

Neka vam je ukusno!

Ukusni momenti: Azijska kuhinja je poznata po svojim brzim, jednostavnim, ukusnim i zasitnim jelima. Probala sam ovu teletinu u nekoliko kineskih restorana i mogu sa čistom savešću da kažem da se ovaj recept približava 1000%, a pak znate da je domaće mnogo puta ukusnije. Ovo jelo na internetu srećem kao recept u mongolskoj kuhinji - Mongolian beef ili teletina na mongolski način, ali definitnivo ga i Kinezi spremaju,

Plašila sam se da meso ne ostane sirovo, ali se seče na veoma tanke komade, marinira se i dobija se veoma krhko i aromatično.

Ovo kinesko jelo smo jeli nas troje, sa prilogom od pirinča i čak nam je ostalo. Sjajni ukusi, kuća je zamirisala na kinesku četvrt i moja porodica je prilikom povratka kući odmah shvatila kakav će biti meni za večeru.

Pravi užitak, neverovatna poslastiva, čak sam se i ja iznenadila koliko je uspešno ispalo. Takođe, možete da napravite i sa svinjetinom, sledeći put ću definitivno probati.

U restoranu su mi ga poslužili i sa šargarepama, tako da mislim da može da se igra sa sastojcima. Šta da vam kažem osim probajte, veoma je ukusno!

Pogledajte još kako da pohujete na kineski način i kako treba da držite kineske štapiće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: