Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Prelivena pita sa belim mesom, šargarepom i ajvarom

Prelivena pita sa belim mesom, šargarepom i ajvarom

IrenaIrena
Početnik
20130908
Prelivena pita sa belim mesom, šargarepom i ajvarom
Fotografije: Irena
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Svaka nova varijacija na temu pita sa mesom dobro dođe."

Potrebni sastojci

  • Za fil od mesa
  • crni luk - 1 glavica
  • pileće belo meso - 500 g
  • šargarepe - 3 kom.
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • začin - po ukusu
  • biber - 1 prstohvat
  • a preliv
  • jaja - 3 kom.
  • jogurt - 150 ml
  • so - po ukusu
  • prašak za pecivo - 6 g
  • Ostalo
  • kore za pitu - 500 g
  • ajvar - 400 g
  • kisela voda - 150 ml
  • ulje - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu fila od mesa crni luk iseći na kockice i prodinstati na ulju. Dodati mleveno belo meso i narendanu šargarepu, pa naliti vodu sa se dinsta. Pobiberiti i začiniti po ukusu. Dinstati dok sastojci ne omekšaju, pa prohladiti fil.

Tepsiju podmazati uljem, pa staviti 2-3 kore na dno. Između kora malo poprskati mešavinom ulja i kisele vode.

Na kore naneti trećinu fila od mesa, pa prekriti narednom korom. Poprskati uljem i staviti još jednu koru koju treba premazati sa 3-4 supene kašike ajvara. Prekriti narednom korom i poprskati uljem. Postupak ponoviti još dva puta.

Filovanje završiti sa 2-3 kore, a zatim pitu iseći na kocke.

Umutiti jaja sa jogurtom, posoliti i dodati prašak za pecivo. Pripremljenim prelivom premazati pitu i malo protresti kako bi preliv ušao u svaki propez.

Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.

Pečenu pitu sa belim mesom, šargarepom i ajvarom prekriti krpom, a kada se malo prohladi iseći na kocke i servirati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: