Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Ukusan sos sa komadima piletine i pire krompirom

Ukusan sos sa komadima piletine i pire krompirom

MarianaMariana
Šef kuhinje
267822k
Ukusan sos sa komadima piletine i pire krompirom
Fotografije: Mariana
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Brz i topao obrok za ljubitelje ukusne piletine."

Potrebni sastojci

  • za pire
  • krompir - 1 komad, velik (kuvan)
  • maslac - 1 kašičica
  • sveže mleko - 1/3 šolje
  • so - 1 prstohvat
  • biber - 1 prstohvat
  • za jelo
  • kora od limuna - 1/2 kašike
  • pileći file - 3 šnicle
  • so - po ukusu
  • biber - 1 prstohvat
  • kari - 1 prstohvat
  • muskatni oraščić - na vrhu noža
  • pileći bujon - 1/2 komada
  • voda - 400 ml
  • maslac - 2 kašike
  • brašno - 3 kašike
  • kisela pavlaka - 4 kašike
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1/2 komada
  • peršun - 1 šaka
  • ulje - 6 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Topli kuvani krompir izgnječite presom za krompir u posudi. Pospite solju i biberom. Dodajte vruće sveže mleko i maslac. Dobro izmešajte dok ne dobijete vazdušasti pire.

Luk naseckajte na sitne komade, a šargarepu na veoma sitno.

Zagrejte ulje u tiganju. Pileće šnicle isecite na žilijen trake. Pospite žilijen trake solju i biberom. Dinstamo ih na ulju dok ne omekšaju i promene boju. Pred kraj kuvanja, kada su skoro gotove, dodajte seckani crni luk i šargarepu i ostavite da se dinstaju.

U tiganj ili šerpu stavite maslac i brašno i stalno mešajte dok ne promene boju. Zatim, na srednjoj vatri, uz stalno mešanje, dodajte vreli bujon. Promešamo. Sipajte ga u dinstani luk, šargarepu i pileće žilijene.

Začinite solju, biberom, muskatnim oraščićem i karijem. Dodamo i rendanu koru od limuna. Kuvajte na srednjoj vatri sa zatvorenim poklopcem.

Kada sos počne da se zgušnjava, u posudi promešajte pavlaku dok ne postane tečna i glatka i dodajte je u jelo. Pustite da se krčka. Peršun sitno iseckati i dodati. Promešamo.

Kada je gotovo, sipajte jelo u tanjir. Odozgo stavljamo kuglicu krompir pirea. Po želji pospite biberom. Jedemo dok je toplo. Prijatno!

Takođe pogledajte kako da napravite najukusniji frikase sa piletinom i obavezno isprobajte ove recepte za piletinu sa sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:
.