Način pripreme
Topli kuvani krompir izgnječite presom za krompir u posudi. Pospite solju i biberom. Dodajte vruće sveže mleko i maslac. Dobro izmešajte dok ne dobijete vazdušasti pire.
Luk naseckajte na sitne komade, a šargarepu na veoma sitno.
Zagrejte ulje u tiganju. Pileće šnicle isecite na žilijen trake. Pospite žilijen trake solju i biberom. Dinstamo ih na ulju dok ne omekšaju i promene boju. Pred kraj kuvanja, kada su skoro gotove, dodajte seckani crni luk i šargarepu i ostavite da se dinstaju.
U tiganj ili šerpu stavite maslac i brašno i stalno mešajte dok ne promene boju. Zatim, na srednjoj vatri, uz stalno mešanje, dodajte vreli bujon. Promešamo. Sipajte ga u dinstani luk, šargarepu i pileće žilijene.
Začinite solju, biberom, muskatnim oraščićem i karijem. Dodamo i rendanu koru od limuna. Kuvajte na srednjoj vatri sa zatvorenim poklopcem.
Kada sos počne da se zgušnjava, u posudi promešajte pavlaku dok ne postane tečna i glatka i dodajte je u jelo. Pustite da se krčka. Peršun sitno iseckati i dodati. Promešamo.
Kada je gotovo, sipajte jelo u tanjir. Odozgo stavljamo kuglicu krompir pirea. Po želji pospite biberom. Jedemo dok je toplo. Prijatno!
Takođe pogledajte kako da napravite najukusniji frikase sa piletinom i obavezno isprobajte ove recepte za piletinu sa sosom.