Način pripreme
U posudu prosejte 500 g brašna, dodajte kvasac, promešajte i napravite udubljenje.
U drugu posudu stavite preostale sastojke, umutite žicom, a zatim ih sipajte u brašno.
Umesite testo za kiflice. U zavisnosti od veličine jaja, možda ćete morati da dodate još malo brašna, ali nemojte preterati. Najviše, dodajte još 50 g. Pokrijte ili zatvorite testo u posudi i ostavite da se diže oko 40 minuta. Za brže dizanje, posudu stavljam u posudu sa toplom vodom.
Naraslo testo testo podelite na 6 jednakih vekni. Umotajte vekne u plastičnu foliju da ne bi dobile koricu. Uzmete jednu veknu, namažete je sa malo istopljenog maslaca i razvijte u veoma tanku koru - oko 30-35 cm u prečniku. Stavite je negde na stranu. Odozgo stavite još malo maslaca i pospite sirom.
Sledeću veknu razvijte na isti način, a zatim je stavite na prvu. Ponovo dodajete maslac i sir. Treću razvijte i stavite na vrh. Samo je premažite maslacem. Ponovo lagano razvijte tri sloja, oko 40 cm u prečniku.
Zatim isecite sve na 16 delova. Ako želite veće kiflice, isecite ih na 8 ili 12 delova. Uvijte slane kiflice i poređajte ih na pleh obložen papirom. Zatim uradite isto sa ostale 3 vekne. Kiflice sa sirom pokrite krpom i ostavite na toplom oko 20 minuta da narastu.
Zatim ih premažite mešavinom jednog žumanca i 1 kašike ulje. Pecite u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni 20 minuta. Pekla sam svoje višeslojne kiflice sa sirom u dve odvojene tepsije.
Pogledajte još vrednih saveta za uvijanje kiflica i koji su najbolji recepti za kiflice.