Praznični ekleri

ElinkaElinka
Početnik
17841
Praznični ekleri2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Nežni i mekani praznični ekleri sa božanstvenim kremom!"

Potrebni sastojci

  • voda - 250 ml (ili mešavina vode i mleka 125 ml + 125 ml)
  • maslac - 120 g (na sobnoj temepraturi)
  • šećer - 8 g
  • so - 2 g
  • brašno - 145 g
  • jaja - 4 komada
  • za nadev
  • slatka pavlaka - 200 g, za mućenje
  • puding od vanile - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined U šerpi pomešajte vodu, mleko (po želji), maslac (naseckan na komadiće), šećer, so i stavite na umerenu vatru.

Čim smesa uzavri, skinite sa vatre, dodajte brašno odjednom i dobro izmešajte drvenom kašikom ili špatulom dok čestice brašna u potpunosti ne nestanu.

Vratite šerpu na umerenu vatru i energično mešajte dok testo ne počne da se odvaja od posude.

Sklonite testo sa ringle, prebacite ga u posudu i ostavite da se ohladi na 5 minuta.

Kada se testo za eklere blago ohladi, počinjemo da dodajemo jaja jedno po jedno, tako što nakon svakog jajeta veoma pažljivo mešamo dok ne postane homogeno. Testo treba da bude glatko i lepljivo.

Prebacujemo ga u špric i oblikujemo eklere na tepsiji obloženoj papirom za pečenje.

Ekleri se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni na otprilike 20-25 minuta (pratite ih, svaka rerna različito peče).

Kada su dobili prijatnu, zlatkastu boju, isključujemo rernu, lagano je odškrinemo i ostavljamo eklere na 10-15 minuta da se malo ohlade i da ne spadnu.

Za to vreme možete spremiti nadev za eklere.

Prvo sam umutila slatki krem da se dobiju tvrdi vrhovi, a nakon toga dodajte i 3 supene kašike pudinga od vanile, mutila sam još minut kako bi se dobro pomešali.

Kada su se praznični ekeleri potpuno ohladili, možete ih napuniti kremom.

Takođe, pogledajte kako se pune ekleri i kako da napravite karamel za eklere.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: