Način pripreme
/undefined U šerpi pomešajte vodu, mleko (po želji), maslac (naseckan na komadiće), šećer, so i stavite na umerenu vatru.
Čim smesa uzavri, skinite sa vatre, dodajte brašno odjednom i dobro izmešajte drvenom kašikom ili špatulom dok čestice brašna u potpunosti ne nestanu.
Vratite šerpu na umerenu vatru i energično mešajte dok testo ne počne da se odvaja od posude.
Sklonite testo sa ringle, prebacite ga u posudu i ostavite da se ohladi na 5 minuta.
Kada se testo za eklere blago ohladi, počinjemo da dodajemo jaja jedno po jedno, tako što nakon svakog jajeta veoma pažljivo mešamo dok ne postane homogeno. Testo treba da bude glatko i lepljivo.
Prebacujemo ga u špric i oblikujemo eklere na tepsiji obloženoj papirom za pečenje.
Ekleri se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni na otprilike 20-25 minuta (pratite ih, svaka rerna različito peče).
Kada su dobili prijatnu, zlatkastu boju, isključujemo rernu, lagano je odškrinemo i ostavljamo eklere na 10-15 minuta da se malo ohlade i da ne spadnu.
Za to vreme možete spremiti nadev za eklere.
Prvo sam umutila slatki krem da se dobiju tvrdi vrhovi, a nakon toga dodajte i 3 supene kašike pudinga od vanile, mutila sam još minut kako bi se dobro pomešali.
Kada su se praznični ekeleri potpuno ohladili, možete ih napuniti kremom.
Takođe, pogledajte kako se pune ekleri i kako da napravite karamel za eklere.