Način pripreme
Pasulj se dobro opere i potopi u hladnu vodu 12 sati, zatim se voda baci i pasulj se ponovo opere.
Stavite ga u šerpu sa 2 litra hladne vode, nakon što voda provri, bacite je, i na taj način tri puta bacite vodu nakon što provri.
U četvrtoj vodi, oko 3 litra, kuvajte pasulj 90 minuta ne pokrivajući lonac.
Očistite luk, operite ga i sitno iseckajte.
Oljuštite šargarepu, operite je i isecite na sitne komade.
Paprike se očiste od semena i drški, operu i iseku na sitne komade.
Celer oprati, oljuštiti i iseckati na male komadiće.
Nakon što se pasulj kuva 90 minuta, dodajte seckani crni luk, šargarepu, papriku i celer i kuvajte 60 minuta, pa dodajte oprani i sitno iseckani paradajz. Kuvajte još 20 minuta.
Brašno sa uljem dobro izmešati dok se ne dobije homogena smesa i pržiti dok ne porumeni, pa dodati alevu papriku, promešati nekoliko puta i razblažiti čorbom od pasulja.
Dobro promešajte i sipajte smesu u šerpu sa pasuljem, posolite.
Kuvajte 10 minuta uz stalno mešanje, pa sklonite sa vatre i dodajte opran i sitno seckani peršun i nanu.
Šarena čorba od pasulja sa zaprškom po receptu Baja Danče je najukusnija čorba od pasulja koju ćete probati veoma skoro.
Pogledajte i koji su začini odgovarajući za pasulj, kao i kakav je sastav pasulja.