Način pripreme
Vazdušasta penjurlija sa šunkom i šafranom - mirisna, ukusna i meka kao pamuk.
U manjoj posudi pomešajte kvasac, šećer i polovinu zagrejanog mleka. Dobro promešajte i ostavite 10-15 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Stavite brašno i so u veliku posudu. U sredini napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, preostalo mleko, jedno jaje, ulje i rastvoreni šafran. Umesite meko testo, postepeno dodavajući brašno ako je potrebno. Mesite oko 5-7 minuta.
Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Podelite testo na 3-4 loptice. Svaku lopticu razvijte u tanku koru. Koru premažite istopljenim maslacem, pospite kockicama šunke i izmrvljenim sirom. Umotajte u rolat i oblikujte puža. Ponovite sa preostalim korama i poređajte ih u nauljeni pleh.
Ostavite oblikovanu penjurliju da se diže još 20-30 minuta u plehu.
Umutite drugo jaje i njime premažite vrh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok ne porumeni i zamiriše.
Penjurliju sa sirom ostavite da se malo ohladi, isecite i poslužite uz ajran ili kiselo mleko.
Bon apeti!
Pogledajte još ukusnih ideja za korišćenje šafrana, a ako volite grickalice od testa, obavezno isprobajte naše recepte za dobrudžanke i mekane pogačice sa sirom.