Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Vazdušasta penjurlija sa šunkom i šafranom

Vazdušasta penjurlija sa šunkom i šafranom

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
12523750
Vazdušasta penjurlija sa šunkom i šafranom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Vazdušasta penjurlija sa šunkom i šafranom - mirisna, ukusna i meka kao pamuk."

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • suvi kvasac - 11 g (1 pakovanje)
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 1 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 100 g
  • šunka - 150 g
  • sir - 100 g
  • šafran - 0, 3 g
* merne jedinice

Način pripreme

Vazdušasta penjurlija sa šunkom i šafranom - mirisna, ukusna i meka kao pamuk.

U manjoj posudi pomešajte kvasac, šećer i polovinu zagrejanog mleka. Dobro promešajte i ostavite 10-15 minuta dok se kvasac ne aktivira.

Stavite brašno i so u veliku posudu. U sredini napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, preostalo mleko, jedno jaje, ulje i rastvoreni šafran. Umesite meko testo, postepeno dodavajući brašno ako je potrebno. Mesite oko 5-7 minuta.

Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Podelite testo na 3-4 loptice. Svaku lopticu razvijte u tanku koru. Koru premažite istopljenim maslacem, pospite kockicama šunke i izmrvljenim sirom. Umotajte u rolat i oblikujte puža. Ponovite sa preostalim korama i poređajte ih u nauljeni pleh.

Ostavite oblikovanu penjurliju da se diže još 20-30 minuta u plehu.

Umutite drugo jaje i njime premažite vrh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok ne porumeni i zamiriše.

Penjurliju sa sirom ostavite da se malo ohladi, isecite i poslužite uz ajran ili kiselo mleko.

Bon apeti!

Pogledajte još ukusnih ideja za korišćenje šafrana, a ako volite grickalice od testa, obavezno isprobajte naše recepte za dobrudžanke i mekane pogačice sa sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: