Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Zdrave ćuftice od brokolija

Zdrave ćuftice od brokolija

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89717k
Zdrave ćuftice od brokolija
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
63 min.
Porcije
6
"Saznajte zašto su ćuftice od brokolija tako zdrave - imaju veoma koristan tajni sastojak."

Potrebni sastojci

  • brokoli - 400 g cvetovi, bez drški
  • jaje - 1 komad
  • peršun - 3 grančice, seckan
  • husk - 10 g
  • ovsene pahuljice - 25 g
  • bademovo brašno - 45 g
  • prezle - 25 g ili malo više
  • kvas - 90 g (od spelte, može da bude i ostatak)
  • kačkavalj - 60 g rendani
  • biber - 2 prstohvata
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je recept za ćuftice od povrća, uz koje koristim ostatke kvasa iz frižidera, koje dodajem direktno u smesu, ali možete koristiti i aktivni kvas, koji vam ostane. Njegova svrha ovde nije da fermentira i nabubri, već samo da se uloži u nešto, jer svako ko radi sa kvasom zna da često završimo sa ostacima kvasa i pitamo se šta da radimo sa njim. Dakle, osim što ne bacamo proizvode, poboljšavamo i nutritivnu vrednost i ukus ćuftica od brokolija u našem slučaju.

Ako nemate toliki višak kvasa, onda koristite, na primer, sojino brašno + vodu u kaši u odnosu 60:30 (60 ml vode i 30 g sojinog brašna).

Skuvajte brokoli na pari i ostavite da se ohladi oko 20-30 minuta. Kada je gotov i ohlađen, stavite ga u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima osim kačkavalja.

Blendajte na srednjoj brzini da se sjedini i sve dobro izmešajte. Ne mora da bude baš fino, ali lepo je tu i tamo imati male komadiće brokolija.

Dodajte rendani kačkavalj i promešajte. Ako je konzistencija retka, zgusnuti sa još prezli, ako je gusta, dodati belance.

Dobro umutiti i ostaviti u frižideru sat-dva.

Ispržite ćuftice neposredno pre serviranja tako što ćete zagrejati tiganj na srednjoj do jakoj vatri. Dodajte malo maslinovog ulja (2-3 kašike).

Uzmite rukom malo smese, oblikujte je u lopticu, pa je spljoštite i stavite u tiganj– standardni način za oblikovanje ćuftica.

Pržite (tačnije, to je pečenje, jer je malo masnoće) do zlatne boje sa svake strane.

Na drugi ili treći tiganj možda treba dodati još 2-3 kašike maslinovog ulja, pazeći da tiganj ne ostane potpuno suv, ali i da ćuftice ne plivaju u masti.

Poslužite zdrave ćuftice od brokolija sa sosom od belog luka i kriškama limuna. Bon apeti!

Pogledajte još o tome šta sadrži brokoli, kao i kako da pripremite smrznuti brokoli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: