Način pripreme
Ovo je recept za ćuftice od povrća, uz koje koristim ostatke kvasa iz frižidera, koje dodajem direktno u smesu, ali možete koristiti i aktivni kvas, koji vam ostane. Njegova svrha ovde nije da fermentira i nabubri, već samo da se uloži u nešto, jer svako ko radi sa kvasom zna da često završimo sa ostacima kvasa i pitamo se šta da radimo sa njim. Dakle, osim što ne bacamo proizvode, poboljšavamo i nutritivnu vrednost i ukus ćuftica od brokolija u našem slučaju.
Ako nemate toliki višak kvasa, onda koristite, na primer, sojino brašno + vodu u kaši u odnosu 60:30 (60 ml vode i 30 g sojinog brašna).
Skuvajte brokoli na pari i ostavite da se ohladi oko 20-30 minuta. Kada je gotov i ohlađen, stavite ga u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima osim kačkavalja.
Blendajte na srednjoj brzini da se sjedini i sve dobro izmešajte. Ne mora da bude baš fino, ali lepo je tu i tamo imati male komadiće brokolija.
Dodajte rendani kačkavalj i promešajte. Ako je konzistencija retka, zgusnuti sa još prezli, ako je gusta, dodati belance.
Dobro umutiti i ostaviti u frižideru sat-dva.
Ispržite ćuftice neposredno pre serviranja tako što ćete zagrejati tiganj na srednjoj do jakoj vatri. Dodajte malo maslinovog ulja (2-3 kašike).
Uzmite rukom malo smese, oblikujte je u lopticu, pa je spljoštite i stavite u tiganj– standardni način za oblikovanje ćuftica.
Pržite (tačnije, to je pečenje, jer je malo masnoće) do zlatne boje sa svake strane.
Na drugi ili treći tiganj možda treba dodati još 2-3 kašike maslinovog ulja, pazeći da tiganj ne ostane potpuno suv, ali i da ćuftice ne plivaju u masti.
Poslužite zdrave ćuftice od brokolija sa sosom od belog luka i kriškama limuna. Bon apeti!
Pogledajte još o tome šta sadrži brokoli, kao i kako da pripremite smrznuti brokoli.