Brokoli je povrće sa velikim cvetnim glavicama karakteristične zelene boje. Obično se poredi sa karfiolom, a njihova istorija datira još iz vremena Rimskog carstva.
Tada je brokoli bio veoma cenjena kao jedna od najčešće konzumiranih hrana Italijana.
Zeleno povrće doneto je iz Antverpena u Englesku u 18. veku. U Sjedinjenim Državama brokoli je postao popularan tek u 20. veku. Poreklo povrća se pripisuje severnom Mediteranu, gde se smatra da je prvi put otkriven u 6. veku pre nove ere.
Danas se ovo lisnato povrće smatra izuzetno korisnom i neophodnom namirnicom u izgradnji uravnoteženog zdravog jelovnika.
Šta sadrži brokoli
Vitamini u brokoliju
Sastav brokolija uključuje ogromne količine vitamina B, C i K. Većina je iz grupe B, odnosno B1, B2, B3, B4.
Minerali u brokoliju
Lisnato povrće svoja korisna svojstva duguje prvenstveno mineralima u svom sastavu. Sadrže kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum i cink. Zbog ovih vrednih supstanci, brokoli nadmašuje značajan broj lisnatog povrća u svojoj kategoriji.
Sulforafan u brokoliju
Bez sumnje, ova supstanca razlikuje zdravu prirodu brokolija. Sulforafan daje izuzetno korisne osobine povrću, kao što su:
- deluje preventivno protiv raka;
- sprečava rast i razvoj tumorskih ćelija;
- najmoćnija antikancerogena supstanca poznata nauci.
Za više zdravlja na tanjiru, često pripremajte:
Komentari