Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za kuvanje na pari

Saveti za kuvanje na pari

AdminAdmin
Glavni urednik
24433
Kuvanje na pari

Svi proizvodi mogu da se obrade u posudi za kuvanje na pari - meso, riba, morski plodovi, jaja, povrće i žitarice. Na pari se pripremaju ukusna jela i deserti.

Za većinu namirnica priprema na pari je najbolji način da se sačuvaju njihova hranljiva svojstva. Kada se sprema na pari, u njima ostaje više vitamina i mikroelemenata, koji imaju bogatiji ukus, nego kada su spremljene na drugi način.

U uređaju za kuvanje na pari je nemoguće da namirnice zagore ili da dobiju neprijatnu crnu koricu. Neke namirnice nisu pogodne za kuvanje na pari, s obzirom da se pretvaraju u kašu.

Takve su na primer testenine od mekih sorti pšenice. Ali neki uređaju za kuvanje na pari imaju posebnu posudu, u koju se dodatno sipa voda. Grašak zreli pasulj takođe se teško spremaju na pari, s obzirom da taj proces oduzima previše vremena.

Kod kuvanja na pari proizvodi se obrađuju vlažnom toplinom za razliku od suve topline u rerni. Tako se čuva boja proizvoda i vitamini u njemu.

Povrće na pari

Nakon obrade sa parom, proizvodi ne gube svoj prirodni oblik i boju, ukus je sačuvan, a hrana izgleda veoma ukusno. Kuvanje na pari je odgovarajuće za ljude koji vole zdravu ishranu.

Kod nekih bolesti - na primer gastritisa, čira i drugih stomačnih bolesti - kuvanje na pari je veoma korisno. Kuvanje na pari dobro se odražava i na ljude sa bolestima kardiovaskularnog sistema, kojima se ne preporučuje konzumiranje masne hrane. Uređaji za kuvanje na pari sa pomoćnici mladih majki, s obzirom da je hrana pripremljena na taj način veom avažna za malu decu.

U uređaju za kuvanje na pari se nalazi posuda za vodu, koja se zagreva do stepena ključanja pomoću grejača. Iznad posude za vodu se fiksira korpica za namirnicama. Tako istovremeno može da se pripremi nekoliko jela.

Uređaji za kuvanje na pari

Voda u uređaju za kuvanje na pari prolazi kroz ceo ciklus od ključanja i isparavanja do kondenzacije, nakon čega se skuplja u posebnu tavicu. Tamo dolazi i sok koji izlazi iz proizvoda za vrme njihove pripreme.

Ko je jednom koristio uređaj za kuvanje na pari, koristiće ga stalno, s obzirom da hrana pripremljena u njemu postaje veoma ukusna. Korpice u uređaju za kuvanje na pari se nalaze jedna iznad druge. Najviša korpica ima poklopac.

Savremeni uređaji za kuvanje na pari mogu da se koriste i za podgrevanje hrane, ako i za sterilizaciju flašica za mleko za bebe.

Ako slučajno zaboravite da kuvate dok gledate seriju na televiziji, pri isparavanju sve vode u uređaju za kovanje na pari, automatski će se isključiti. Ne Postoji razlog za brigu, za razliku od kuvanja na ringli ili rerni.

Postoje uređaju za kuvanje na pari sa odloženim startom - hrana će početi da se kuva dok ste još na poslu, a kada se vratite, direktno na sto ćete servirati ukusna jela.

Riba na pari

Namirnice kojima treba duža kulinarska obrada se stavljaju u donju korpicu, a one koji se brzo pripremaju - u gornju.

Ako uređaj za kuvanje na pari ima tri korpice, preporučuje se da se treća pre svega koristi za odmrzavanje hrane, jer kada kuvate u dve donje korpice neće ostati dovljno toplote za najvišu.

Uređaj za kuvanje na pari je veoma zgodan, jer se jednostavno pere. Nema masti, koje se pretvaraju u lepljive korice i otežavaju domaćici.

Kada birate uređaj za kuvanje na pari, ako imate mogućnost, izaberite onaj sa visokom snagom, odloženim startom i elektronskim upravljanjem. Dobro je ako uređaj ima spoljašnji indikator nivoa vode.

Pogledajte kako da pripremite brokoli na pari, ribu na pari ili ukusnu bundevu na pari

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest