Brokoli je povrće iz porodice kupusnjača sa visokim sadržajem vitamina, kao što su vitamin C i vitamin A. Brokoli sadrži i jedinjenje pod nazivom sulforafan, koje vas može sačuvati od raka, prema istraživanjima Državnog univerziteta u Oregonu.
Ukusno zeleno povrće možda nije među najomiljenijim povrćem kod dece, ali je aromatično i lako za pripremu u svežem stanju.
Međutim, kada svežeg brokolija nema u vašem supermarketu u određenim periodima u godini, možete obići i rashladne vitrine, gde ćete ga pronaći u zamrznutom obliku. Zamrznut brokoli je takođe veoma lak za obradu, jeftin je i ima ga u većim količinama.
Kako da pripremimo zamrznut brokoli u nekoliko jednostavnih koraka:
Prvo, sipajte vodu u šerpu, dovoljno duboku, da primi brokoli. Ledeni kristali, zalepljeni za zamrznuto povrće,obezbeđuju određenu vlagu i zbog toga vam je potrebna manja količina vode. Koristite 1/4 šolje vode za svaku šolju brokolija. Dodajte prstohvat soli.
Zagrejte slanu vodu do ključanja pre nego što dodate zamrznut brokoli u šerpu.
Pokrijte šerpu, isključite vatru i ostavite vodu da se ohladi ili da bude mlaka.
Ostavite brokoli pet do osam minuta, nakon što se voda ohladila. Uradite test spremnosti viljuškom zubci viljuške treba da ulaze u brokoli bez poteškoća.
Ocedite kuvani brokoli u cediljci. Začinite brokoli belim lukom, biljkama ili ga pospite parmezanom pre služenja.
Zamrznuti brokoli su tako laki za pripremu da nema potrebe da ih razmrzavate pre dodavanja u jelo. Oni se direktno mogu dodati u čorbu, zapečena jela ili druga jela. Preporučujemo vam da probate naš neodoljivi recept zamrznut brokoli sa topljenim sirom.
Komentari