Način pripreme
Ogulite i očistite škampe. Stavite glave i ljuske u šerpu sa otprilike litar vode sa malo soli. Bujon kuvajte 25 minuta, nakon čega ga procedite.
Održavajte ga vrućim na minimalnom stepenu ringle. Izrendajte tikvicu bez ljuštenja. Crni i beli luk naseckajte i zapržite na maslinovom ulju.
Kada omekša i dobije blagu boju, dodajte narendane tikvice, malo soli maslac. Kuvajte dok i tikvice ne omekšaju, 3-4 minute.
Sipajte Arborio pirinač i mešajte minut, dve da postane kristalan.
Posle sipajte vino, a nakon još minutu sipajte dve kutlače bujona.
Mešajte dok ne upije pirinač i nastavite da dodajete bujon u delovima i mešajte dok zrnca ne nabubre. Probajte ih, treba da budu mekani, ali sa tvrđom unutrašnjošću. Ceo proces kuvanja pirinča traje otrpilike 18 minuta. Nije obavezno da stavljate ceo bujon, ali ukoliko iz nekog razloga ne budete imali dovoljno - nije problem da sipate malo vodice.
Stavite oljuštene škampe prilikom poslednjeg sipanja bujona, treba im tri minute i gotovi su. U isto vreme stavite i šafran, iako nije problem da ga stavite i u ranijoj etapi.
Rižoto mora da bude kremast, tj. ne smete da kuvate do skroz potpunog apsorbovanja tečnosti koja je zasićena skrobom pirinča i gusta.
Rasporedite rižoto sa tikvicama i škampima u dve porcije, pospite parmezanom u prahu i servirajte.
Pogledajte još koji je odgovarajuć pirinač za rižoto, kao i koje greške dopuštamo prilikom kuvanja rižota.