Način pripreme
Za posnu musaku isecite povrće.
Na zagrejanom ulju propržite luk, beli luk, šargarepu i pečurke, pa im dodajte krompir.
Pospite malo soli, promešajte i poklopite šerpu. Posle otprilike jednog minuta, uklonite poklopac i ponovo promešajte - pečurke su pustile tečnost.
Dodajte bujon od povrća zajedno sa ostatkom začina.
Vratite poklopac i ostavite lonac na laganoj vatri dok krompir ne počne da omekšava. Zatim dodajte brokoli i karfiol. Pojačava se dok ponovo ne proključa, a zatim se temperatura smanjuje. Pustite da se krčka dok se svo povrće ne skuva.
Kada je to gotovo, pravi se preliv za musaku. Iako posno jelo, ne bi bila musaka bez preliva.
Na zagrejanom ulju propržite brašno i dobro promešajte. Zatim malo po malo dodavati biljno mleko uz stalno mešanje, najbolje žicom. Kada sos počne da se zgušnjava dodati kukuruzni skrob i ponovo mešati. Na kraju začinite solju i biberom po ukusu.
Smesa od povrća se sipa u pleh, odozgo se rasporedi fil i musaka od povrća se peče u rerni zagrejanoj na 200 - 230 stepeni dok se fil ne ispeče.
Ukusna gozba koja će vas zasititi! Probajte posnu musaku sa brokolijem i karfiolom.