Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Kari»Prepelica sa pikantnim karijem i Basmati pirinčem

Prepelica sa pikantnim karijem i Basmati pirinčem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k90917k
Prepelica sa pikantnim karijem i Basmati pirinčem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
16 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
51 min.
Porcije
2
"Prepelica sa pikantnim karijem i Basmati pirinčem - izuzetno ukusno indijsko jelo sa izraženom pikantnošću za hrabrije. Po izgledu nije ništa posebno, čak bih rekla da ne izgleda ko zna koliko ukusno, ali treba da se proba."

Potrebni sastojci

  • prepeličije meso - 350 g (grudi, bez kostiju)
  • đumbir - 25 g, koren
  • beli luk - 2 čena
  • brenci - 50 ml
  • luk - 150 g
  • suncokretovo ulje - 45 - 40 ml
  • susamovo ulje - 20 ml
  • kokosovo mleko - od 200 do 400 ml
  • kari - 1 kašičica, u prahu
  • kajenska paprika - 1 papričica, suva
  • halapenjo - 1 papričica - sveža
  • so - po ukusu
  • basmati pirinač - 220 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulite beli luk i đumbir i narendajte ih. Pomešajte sa brendijem i sipajte na prepeličije grudi. Prodaju se očišćena, sa kožom. Ako ne nalazite, možete da koristite i pileće meso, na primer dve bataka očišćena od kostiju.

Sitno naseckajte luk i halapenjo papriku. Zagrejte ulje i stavite ih u njega da se zaprže zajedno sa izmrvljenom kajenskom papričicom. Kada luk omekša, dodajte meso zajedno sa marinadom od đumbira, belog luka i brendija.

Kuvajte 5-6 minuta mešajući s vremena na vreme. Nakon toga sipajte kokosovo mleko - stavljam 400 ml za više sosa, ali ako želite da bude gušće, sipajte samo 200-250 ml.

Dodajte soli po ukusu, kašičicu aromatičnog karija u prahu i susamovo ulje. Kuvajte sa blago odškrinutim poklopcem otprilike 15 minuta ili dok meso nije u potpunosti skuvano. Ako su komadi veliki i na primer koristite naseckane batake očišćene od kostiju, onda im treba malo više vremena. Po potrebi, sipam malo pilećeg bujona da ne zagori.

Dok se sve ovo kuva, operite basmati pirinač u nekoliko voda kako bi spao njegov skrob. Posle skuvajte u vodi sa malo soli i kapljica ulja (prema uputstvu na pakovanju).

Servirajte topli pirinač pokriven aromatičnim mesom sa karijem.

Prepelica sa pikantnim karijem i Basmati pirinčem - izuzetno ukusno indijsko jelo sa izarežnom pikantnošću za hrabrije. Po izgledu nije ništa posebno, čak bih rekla da ne izgleda ko zna koliko ukusno, ali treba da se proba. Ko ne trpi toliko pikantno može da zameni halapenjo sa malo slatkom zelenom ili žutom paprikom.

Pogledajte još caka prilikom kuvanja prepelice i saznajte zašto da jedete češće prepeličija jaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: