Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarme sa pirinčem Basmati

Sarme sa pirinčem Basmati

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k421
Sarme sa pirinčem Basmati
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 2
05/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Sočne sarme se dobijaju sa bilo kakvim pirinčem! Uskoro očekujemo i sarme sa kiselim kupusom i imperatorskim pirinčem"

Potrebni sastojci

  • glavica kupusa - 1 komad
  • mleveno meso - 400 g, mešavina
  • čubar - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • peršun - 2 struka
  • celer
  • mast - 3 supene kašike
  • paradajz - 2 komada
  • šargarepa - 2 komada, srednja
  • praziluk - 2 komada
  • pirinač basmati - 1 i 1/2 šolja
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Praziluk sitno naseckamo.

Šargarepe narendamo na rende.

U tiganj stavljamo mast i ostavljamo da se istopi.

Kada je gotova, sipamo praziluk i šargarepe i ostavljamo da se proprži na otprilike minutu u zagrejanom ulju.

U njih dodajemo mleveno meso i pirinač, tako što ostavljamo da se prži otprilike 5-6 minuta.

Periodično mešamo dok ne postane staklast.

Posipamo alevom paprikom i sipamo vrelu vodu.

Prethodno smo ogulili i naseckali paradajz na kockice i njega dodajemo.

Posolimo i sve dinstamo na tihoj vatri dok pirinač Basmati ne upije tečnost.

Na kraju posipamo začinima, a to su čubar i sitno naseckan celer i peršun.

Od kisele glavice kupusa oblikujemo listove kupusa, tako što u svaki stavljamo po 1-2 supene kašike nadeva, nakon čega uvijamo sarme.

U šerpu stavljamo listove glavice kupusa, po njima ređamo sarme.

Sipamo jednaku količinu čorbe od kupusa i vruću vodu, koliko je potrebno da pokrijte sarme.

Pritiskamo tanjirom i stavljamo na ringlu.

Sarme sa pirinčem Basmati su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: